Maak kennis met de Buffalo Trace Experimental Peated bourbon

Nieuws
maandag, 08 mei 2023 om 13:00
buffalo trace peated
Buffalo Trace Distillery heeft een nieuwe whiskey aan zijn Experimental Collection toegevoegd. Het gaat om een bourbon die met peated malt gemaakt is.
De Buffalo Trace Experimental Peated bourbon is de 26e release in de collectie, waarmee de distilleerderij met Amerikaanse whiskey experimenteert. Voor deze peated bourbon heeft Buffalo Trace is peated mout gebruikt om er een vleugje rook aan toe te voegen. Het distillaat heeft bijna tien jaar laten gerijpt in charred witte eiken vaten. Daarna werd de drank gebotteld op 45 procent ABV. Harlen Wheatley, meesterdistilleerder bij Buffalo Trace, is er blij mee. Hij vertelt er het volgende over:
‘We wilden graag experimenteren met turf om te zien hoe het graan onze mashbill beïnvloedde vanuit een receptperspectief. We verwachtten dat het de perfecte toets van rook zou geven, net genoeg om de zoete en kruidige noten van de rogge te complimenteren, en ik ben blij te kunnen melden dat onze hypothese juist was.’
Wheatley meldt verder dat het niet de intentie is van de distilleerderij om de grenzen over te stappen van de regels bij het bourbon stoken. Het grootste gedeelte van het proces (95 procent) is netjes volgens de traditionele methode gebeurd, zoals dat met alle experimenten gebeurt.
Ben je benieuwd naar mooie verhalen over verschillende whiskey's? Koop hier dan het boek Twee Schotten en heel veel whisky.

Wat is de Buffalo Trace Experimental Peated bourbon?

Het resultaat van dit experiment is een rokerige bourbon van peated mout, iets wat niet vaak voorkomt. De tasting notes bestaan uit een rokerig en nootachtig aroma met tonen van leer, mahoniehout en cacao. Op de tong is een lichte rook te proeven met bruine boter en zoete toffee. Deze laatste houdt tijdens de afdronk aan.
De nieuwe Buffalo Trace Experimental Peated Bourbon wordt verkocht voor 46,99 dollar per fles van 375 milliliter. Helaas ligt de drank op dit moment niet in de Nederlandse schappen, maar is de verkoop beperkt tot retailers en geselecteerde restaurants in de Verenigde Staten. Wellicht dat dit later nog wel gebeurt. Andere Buffalo Trace dranken die hier in de schappen liggen zijn bijvoorbeeld de Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon.
Even geleden kwam Michter's nog terug met zijn 10 jaar oude bourbon. De gewilde bourbon is teruggebracht vanwege de grote vraag ernaar.