Nieuwe Japanse distilleerderij wekt Karuizawa whisky tot leven

Nieuws
vrijdag, 06 januari 2023 om 12:00
japan
Soms verdwijnt een distilleerderij nadat er talloze heerlijke whisky's vandaan zijn gekomen. Zo gebeurde dit ook met de Karuizawa distilleerderij in Japan die haar deuren sloot in 2012 en het land en de resterende whisky verkocht om in de geschiedenisboeken te verdwijnen. Gelukkig is dat in dit geval niet definitief.
21 jaar na het sluiten van de distilleerderij keert Karuizawa terug in een nieuwe vorm. Twee bedrijven slaan de handen ineen om, met toestemming om de naam te gebruiken, het merk nieuw leven in te blazen. De twee bedrijven die samen aan de slag gaan, zijn het nieuwe Karuizawa Whisky Co. en de Japanse drankspecialist dekanta.
De distilleerderij is gebouwd door Shigeru Totsuka-san en zijn investeerders. Totsuka-san heeft altijd de droom gehad om een eigen distilleerderij te openen en doet dat nu met de Karuizawa distilleerderij in de gelijknamige stad in de bergen van Japan.
Aan ervaring is er geen gebrek bij de nieuwe whiskystoker. Totsuka-san heeft namelijk Yoshiyuki Nakazato aangetrokken. Hij was werkzaam bij de originele Karuizawa distilleerderij en zal nu fungeren als meesterstoker. Daarnaast is Osami Uchibori, ook een oud-medewerker van de Karuizawa distilleerderij, in dienst genomen als adviseur. Daarmee is er niet zomaar ervaring aan boord, maar specifieke ervaring aanwezig. Inmiddels is Karuizawa geopend en is er een start gemaakt met de productie van de whisky.

Karuizawa vraagt nog even om geduld

Voordat er een gevulde fles de deuren van Karuizawa zal verlaten, duurt alleen nog even. Wel zijn de vaten al besteld in Spanje, namelijk sherry casks. Tevens wordt er al druk gewerkt om alles gereed te maken om de drank te laten rijpen. Het doel is hierbij om de whisky zo goed mogelijk te maken als de originele versie, maar dat betekent wel dat we een hele tijd moeten wachten voordat we een slok van de eerste batch mogen verwachten. Het origineel heeft namelijk 10 jaar in het vat gezeten en dat gaat de vernieuwde versie ook doen.
Toch hoeven we geen 10 jaar te wachten op drank uit deze fabriek. Hoewel er geen new-make releases komen, wordt er wel overwogen om releases te doen na 3, 5 en 7 jaar. Dit zullen dan wel blends zijn volgens Totsuka. Er wordt over gesproken om whisky’s uit Schotland en Ierland te gebruiken voor deze blends, maar dit is nog niet definitief. Wat betreft de flessen is er al wel zekerheid. Dit zullen namelijk door dekanta verzorgd worden.
Wist je dat we ook whisky reviews schrijven? Bekijk hier onze recensie-pagina
Beeld: Pexels