Je zeldzame whisky is dit jaar net even minder waard geworden

Nieuws
door Monkey
zondag, 13 augustus 2023 om 11:00
whiskywall
Whisky wordt gezien als een goede investering voor verzamelaars. Maar zoals het ook het geval is met cryptomunten, goud, diamanten en andere dingen, kan de waarde van de drank de ene dag hoger zijn dan de andere. In het afgelopen half jaar is er voor verzamelaars en investeerders in whisky slecht nieuws: de drank is in het Verenigd Koninkrijk wat minder waard geworden.
Dat meldt de Knight Franks Luxury Investment Index (KFLII). Deze keek naar de prestaties van verzamelobjecten in het afgelopen jaar en heeft de gegevens van verschillende bronnen op een rijtje gezet. Zo is er gekeken naar de waarde van kunst, horloges, munten, diamanten, wijn, handtassen en het levenselixir.
Voor die laatste zijn de gegevens samengesteld door Rare Whisky 101. De website heeft de veilingprijs in het Verenigd Koninkrijk van maar liefst 100 verschillende flessen single malt whisky gemeten. Daaruit is gekomen dat de gemiddelde waarde van zeldzame whisky’s een kleine dip kent ten opzichte van eerdere jaren. Om precies te zijn is whisky in het Verenigd Koninkrijk met 4 procent in waarde gedaald, terwijl andere luxeproducten met een status als verzamelobject juist stegen.

Geen zorgen voor investeerders in zeldzame whisky

Andy Simpson, professionele whisky-taxateur, makelaar en adviseur voor de whisky-industrie, meldt dat niet alle whisky’s in waarde gedaald zijn. Zo is Clynelish een merk dat nog steeds erg in trek is en waardevast is gebleven. Het merk staat zelfs met 3,9 procent in de plus. Balvenie whisky steekt met kop en schouders boven de stijgers uit met een toename in waarde van 22 procent. Een interessante whisky voor investeerders dus.
Overigens zijn het volgens Rarewhiskies101 vooral zeldzame flessen die een waarde van meer dan 5000 pond hebben, die wat in waarde gezakt zijn. Zo is The Macallan whisky als merk met 12 procent in waarde gedaald.
Dit is onder meer het gevolg van geopolitieke en economische redenen. Simpson meldt overigens dat investeerders die de kast vol whisky hebben staan zich geen zorgen hoeven te maken. Terwijl zeldzame whisky het afgelopen jaar gedaald is, is er nog steeds een flinke stijging te zien over de afgelopen tien jaar. In die periode is de waarde van whisky namelijk met 322 procent gegroeid.
Zeldzame whisky's beleven op dit moment dus een rustigere tijd, maar dit is slechts een vertraging ten opzichte van de afgelopen jaren. Simpson meldt dat investeren in whisky gunstiger is voor mensen die in lange termijnen van vijf tot twintig jaar denken.
Rare Whisky Image
Rare Whisky
EUR59.95
Op voorraad
Koop op bol.
Beeld: Pixabay