Een jaar cel voor het stelen van één fles whisky?!

Nieuws
door Monkey
zondag, 13 augustus 2023 om 9:00
arrestatie
Kan iemand een jaar de gevangenis in voor het stelen van één fles whisky? Bij onze buren is er in ieder geval opvallend nieuws. Daar is een man veroordeeld tot een jaar cel veroordeeld. Hoe spreekwoordelijke vork in de steel zit, lees je in dit artikel.
In België is er een dief geweest die een fles whisky en drie pakjes kaas buit probeerde te maken. De man probeerde met de drank en kaas in zijn broek ongemerkt weg te komen.
Het strafbare feit dateert al van 2,5 jaar geleden, maar de uitspraak is nu pas geweest. De man uit Borgerhout werd in 2021 op heterdaad betrapt op het stelen van whisky en kaas uit een supermarkt in de Carrefour van het Grand Bazar-complex in Antwerpen. De dief was niet alleen. Er waren in totaal drie mannen die met drank aan de haal gingen. De winkelinspecteur had dit in de gaten en hield ze voorbij de kassa tegen. Twee daders gingen ervandoor, maar de derde werd aangehouden door de inspecteur en moest zich verantwoorden tegenover de politie.

Whisky van 12 euro

De whisky was van het merk Justerini & Brooks (JB Whisky) en alles behalve een duur exemplaar. Een fles JB Whisky heb je al vanaf ongeveer 12 euro. De totale schade was dan ook minder dan 24 euro.

Een zware straf voor het stelen van whisky?

Aanvankelijk kreeg de dief een schikking aangeboden van 150 euro. Als hij die zou betalen, zou de zaak afgedaan zijn. Alleen betaalde hij die boete nooit. Uiteindelijk liep het uit op een rechtszaak, waarbij de man veroordeeld werd tot een jaar celstraf en een geldboete van 800 euro. De man had namelijk nog wat meer op zijn kerfstok staan.
Hij werd al 26 keer eerder veroordeeld door de politierechtbank en daarnaast nog negen keer door de correctionele rechtbank voor vergelijkbare voorvallen. De vergrijpen waaraan hij zich schuldig maakte variëren van diefstal tot bedreiging en zelfs afpersing en drugsdelicten. Bovendien had de man een zware alcoholverslaving, waardoor de kans groter was dat hij nog een keer de fout in zou gaan.
In afwachting van deze zaak heeft de dief al veertien maanden in de cel gezeten voor een ander voorval in Nederland. Daar is hij van zijn alcoholverslaving afgekomen en heeft hij diploma’s en certificaten weten te halen. Het lijkt er dus op dat hij zijn leven gebeterd heeft. Uitstel van deze straf krijgt hij daardoor alleen niet.
Whiskydieven komen regelmatig voorbij. De een combineert het stelen van de drank met sigaretten en de ander met iets anders zoals zonnebrillen.   
The Whiskey Cookbook Image
The Whiskey Cookbook
EUR22.15
Op voorraad
Koop op bol.