Opvallend: nieuwe Schotse Kythe Distillery gaat op oude manier whisky stoken!

Nieuws
maandag, 10 april 2023 om 13:00
pot stills
Er is een nieuwe distilleerderij onderweg naar Schotland. Het gaat om Kythe Distillery. Wat bijzonder is aan deze nieuwe distilleerderij is dat whisky op de oude manier gedistilleerd zal worden. De bouw van de distilleerderij is al begonnen en moet in 2024 klaar zijn.
De Kythe distilleerderij wordt gebouwd op de Hills of Bendochy Farm in Perthshire. De toezichthouders van de bouw zijn Jonny McMillan en Arron Chan, de directeuren en managers van de distilleerderij, en Angus MacRaild, de whiskymaker bij Kythe.
De nieuwe distilleerderij wil kwaliteit leveren. Kythe laat weten dat hij altijd al zijn ‘ideeën in praktijk heeft willen brengen, de daad bij het woord heeft willen voegen en een charismatische en zeer specifieke oude stijl single malt wil creëren‘. Het gaat hem dan ook niet om efficiënt stoken, maar om simpelweg goede Schotse single malt maken.
Kythe gaat dan ook niet voor de enorme volumes aan whisky die sommige distilleerderijen jaarlijks produceren, maar zal naar schatting 250 vaten per jaar opleveren. Dit staat gelijk aan ongeveer 50.000 liter whisky.

Hoe gaat Kythe Distillery die oude manier van distilleren toepassen?

Met de oude manier van distilleren doelt Kythe op het stoken in een hout gestookte distilleerketel. Dit proces wordt aangevuld met een elektrisch verwarmde ketel. Deze zal een kleinere rol spelen dan het stoken met hout, waar de website van Kythe Distillery alvast een inkijkje in geeft door middel van een schets van het proces.
Kythe Distillery zal duurzaam worden en lucht verzadigde houtblokken gebruiken, wat de koolstofuitstoot met 94 procent vermindert (in vergelijking met een distilleerder die kerosine ketels gebruikt). Regeneratie staat bij Kythe hoog in het vaandel. Zo wordt er met landbouwpartners gewerkt aan het verbeteren van het lokale milieu en het landschap en er wordt geïnvesteerd in het onderhoud ervan.
Het duurt nog even voordat de eerste whisky van Kythe Distillery het levenslicht ziet, een datum is nog onbekend.

POPULAIR NIEUWS