Laphroaig brengt het ‘hoogtepunt van het assortiment’ in een nieuwe whiskyreeks

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 21 november 2023 om 13:00
laphroaig archive 36
Laphroaig heeft de eerste expressie uit zijn nieuwe The Archive Collection onthuld. Het gaat om een whisky van maar liefst 36 jaar oud die een serie van hoogtepunten inluidt als gelimiteerd verkrijgbare whisky.
In 1985 kwam de spirit voor de Laphroaig The Archive collection 36 Year Old whisky uit de ketels. Na ruim dertig jaar rijpen is het de eerste whisky geworden in The Archive Collection die de distilleerderij onlangs in het NoMad Hotel in Londen aftrapte. De whisky knipoogt naar de whiskymakers van de distilleerderij op Islay. Zij zorgen dag en nacht voor de verschillende vaten, ingrediënten en de apparatuur op het eiland.
Barry MacAffer, distillery manager bij Laphroaig, vertelt dat de whisky de passie en het vakmanschap van elke fles laat zien. ‘De Archive Collection is het hoogtepunt van ons assortiment.’ Over deze eerste dram vertelt hij dat de whisky de karakterdiepte waar Laphroaig bekend om staat combineert met ‘de unieke smaken die alleen te vinden zijn in de zeldzaamste Laphroaig whisky's.’

Wat is de Laphroaig The Archive Collection 36 Year Old?

De eerste expressie in de The Archive Collection whiskyreeks is net zo oud als de onlangs uitgebrachte rokerige whisky in de The Wall collectie. De dram heeft 36 jaar gerijpt in Amerikaanse ex-bourbon vaten met daarna een finish in een second-fill Oloroso sherry hogshead. De whisky is gebotteld op 40,2 procent alcohol by volume (ABV). De tasting notes van Laphroaig The Archive Collection omvatten de kenmerkende turf, rook en zout van Laphroaig en een verrassende fruitigheid, met tonen van toffee en vanille.
De whisky wordt geleverd in een groene fles die geïnspireerd is door het zeeglas dat op de stranden van Islay te vinden is. In totaal worden er 400 flessen gebotteld die voor 3750 pond per stuk bij de distilleerderij gekocht kunnen worden. Of de whisky ook naar Nederlandse speciaalzaken komt, is niet bekendgemaakt. In 2024 volgen er nog meer expressies in de Laphroaig The Archive Collection.
Foto: Laphroaig

POPULAIR NIEUWS