Meer dan 100 Amerikaanse single malt whiskey producenten willen duidelijkheid over term

Nieuws
zondag, 18 augustus 2024 om 10:00
zuidam distillers heaven hill cask
Soms zie je godendrank uit de Verenigde Staten voorbij komen met daarop het label American Single Malt. De term wordt al jaren gebruikt, maar is nog steeds niet officieel gedefinieerd. Een coalitie van meer dan 100 producenten van Amerikaanse single malt Whiskey wil dat nu geregeld zien en heeft een brandbrief gestuurd naar de Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB).
In september 2022 zijn er richtlijnen opgesteld rondom de term 'American Single Malt Whiskey'. De richtlijnen schetsen waar een whiskey aan zou moeten voldoen om de titel te dragen. De overheid is al bijna twee jaar bezig om naar deze richtlijnen te kijken, maar heeft nog altijd geen uitsluitsel gegeven.
Voor een groep van meer dan 100 producenten van whiskey is de maat nu vol. Ze willen duidelijkheid en hebben een coalitie genaamd The American Single Malt Whiskey Commission opgericht om zo een vuist te maken richting de TTB en een uitspraak af te dwingen. Bij de coalitie zitten whiskeyproducenten zoals Westland Distilling, FEW Spirits, BulleIt Distilling, Stranahan's en Balcones.

Snelle uitspraak gewenst

Volgens de coalitie is het ontzettend belangrijk dat er snel een uispraak rondom de voorgestelde definitie komt. In de afgelopen jaren is de categorie American Single Malt Whiskey enorm gegroeid.
Zo zijn grote drankenbedrijven en kleine distilleerderijen met single malt whiskey aan de slag gegaan volgens de brief aan de TTB. Dit is een enorm positieve ontwikkeling, maar doordat de term niet gedefinieerd staat ook een risico. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat er 'single malt whiskey' op een fles staat, terwijl het dat nu niet is.
Met een standaard moet dat verleden tijd zijn en moet American Single Malt Whiskey een duidelijke categorie zijn, waarbij liefhebbers precies weten wat ze krijgen. De coalitie wil niet alleen de term specifiek hebben, maar deze ook gaan beschermen in de toekomst.

Wat zijn de voorgestelde richtlijnen rondom American Single Malt Whiskey?

De voorgestelde richtlijnen specificeren dat een Amerikaanse whiskey aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om een 'American Single Malt' genoemd te mogen worden. Hieronder staat een aantal van deze richtlijnen op een rij:
  • De whiskey moet gemaakt zijn van 100 procent gemoute gerst.
  • De vloeistof moet volledig gedistilleerd zijn in één distilleerderij.
  • Het mashen, distilleren en rijpen van de whiskey moet in de VS plaatsgevonden hebben.
  • Het rijpen moet in eikenhouten vaten van maximaal 700 liter gebeurd zijn.
  • Het distilleren mag met maximaal 80 procent alcohol by volume (ABV) gedaan zijn. Het bottelen is op minimaal 40 procent ABV gebeurd.
Wanneer er een uitspraak volgt rondom de richtlijnen van American Single Malt Whiskey is nog niet bekend.
Single Malt Whisky Stories Image
Single Malt Whisky Stories
EUR29.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS