Whisky Names Explained: Balcones Baby Blue

Rubrieken
maandag, 22 mei 2023 om 15:00
balcones baby blue
In deze editie van Whisky Names Explained nemen we je mee naar de Verenigde Staten. Deze week leggen we uit waar de naam Balcones Baby Blue vandaan komt. Een Amerikaanse maïs whiskey (geen bourbon!) van de Balcones distilleerderij uit Waco, Texas.
Zoals de naam ‘Baby Blue’ al doet vermoeden, heeft deze whiskey iets met de kleur blauw. Deze whiskey wordt gemaakt van geroosterd blauwe maïs. Is deze maïs echt blauw? Ja! Deze maïs is écht blauw. Blauwe maïs staat ook wel bekend als Hopi-maïs en werd oorspronkelijk gebruikt door de Hopi-indianen die in het zuidwesten van Amerika leefden. Tegenwoordig wordt de blauwe variatie van de welbekende goudgele maïs in Mexico en andere delen van Zuid-Amerika gebruikt in de bereiding van heerlijke tortilla’s.

De Balcones Baby Blue familie

Nu we weten dat er blauwe maïs gebruikt wordt om Balcones baby blue te produceren, gaan we inzoomen op de baby. Als er een baby blue is, moet er ook een volwassen blue zijn toch? En dat klopt. De grote broer van Balcones Baby Blue heet Balcones True Blue 100 Proof. Dit is dezelfde Amerikaanse maïs whiskey van blauwe maïs, maar dan gebotteld op 50% ABV.

Nog meer Balcones whisky?

Verder is er ook nog de vader van de kinderen: Balcones True Blue Cask Strength. Een krachtpatser gebotteld op vatsterkte van boven de 60% ABV! Door het gebruik van geroosterde blauwe maïs, heeft Balcones een uniek smaakprofiel gecreëerd. Het laat zich het best omschrijven als vloeibare popcorn. Je kunt smaken als gesmolten boter, nootmuskaat, bruine suiker en gedroogde abrikozen herkennen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Balcones Baby Blue in de afgelopen jaren talloze prijzen heeft gewonnen, waaronder de “Beste American whiskey” -prijs op de World Whisky Awards in 2013. Balcones Baby Blue is in Nederland goed te verkrijgen en al te koop voor €36,95.
Foto: Bolt PR

POPULAIR NIEUWS