Method and Madness lanceert primeur in whiskeywereld

Nieuws
zondag, 21 mei 2023 om 11:00
method and madness garryana oak
De Ierse Middleton Distillery, eigenaar distilleerderij whiskeymerk Method and Madness, heeft een primeur in de whiskywereld te pakken in zijn categorie. De nieuwe whiskey van de stokerij is namelijk afgewerkt in Quercus Garryana vaten, een zeldzame witte eikensoort.
Garryana Oak wordt beschouwd als zeldzaam en onderscheidend vanwege zijn taaie en dichte houteigenschappen. De eik komt uit de noordwesten van de Stille Oceaan en brengt een 'unieke rijkdom, complexiteit en kruidigheid' aan whisky. Het is de eerste keer dat een Ierse whiskey in een dergelijk vat is afgewerkt.
Middleton heeft voor Method and Madness Garryana Oak Limited Edition de mashbill van gemoute en ongemoute gerst eerst drievoudig gedistilleerd. Vervolgens heeft de drank gerijpt in ex-bourbon Amerikaans eikenhouten vaten. Als laatste is er nog een finish geweest van vier maanden in de zeldzame Garryana Oak vaten.
Finbarr Curran, hoofd rijping bij Midleton Distillery, vertelde dat de whiskey precies past bij het Method and Madness merk, dat altijd de grenzen probeert te verleggen: ‘De microdistilleerderij heeft altijd in het teken gestaan van experimenteren en het gebruik van Garryana Oak is slechts het laatste voorbeeld van onze innovatieve geest en toewijding aan het produceren van unieke en uitzonderlijke whiskeys’.

Wat is Method and Madness Garryana Oak Limited Edition?

Garryana eikenhouten vaten hebben volgens Mairead Callanan, houtrijpingstechnoloog bij de distilleerder, een unieke dimensie aan de traditionele single pot still whiskey toegevoegd. Hierdoor is een whiskey ontstaan met uiteenlopende tasting notes:
Neus: Gerookt appelhout, stroop, gouden rozijnen
Smaak: Gemalen zwarte peper, koffiecake, geroosterd hout
Afdronk: Kruidnagel, gemoute gerst, koffiedrab
Method & Madness Garryana Oak Limited Edition whiskey is nu verkrijgbaar in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de reisbranche. Bestellen kan eenvoudig via de Method and Madness website. De whiskey wordt later dit jaar in de Verenigde Staten uitgebracht, maar over een Nederlandse release is helaas nog niets bekend. Een fles kost 95 euro exclusief verzendkosten.
Wist je trouwens dat we regelmatig prijsvragen hebben? Je vindt ze op onze prijsvragenpagina.