De nieuwe Red Breast whiskey is lekker op leeftijd

Nieuws
zaterdag, 20 mei 2023 om 17:00
redbreast dream cask
De Ierse whiskeymaker Redbreast heeft een nieuwe botteling toegevoegd aan de Dram Cask Series. Deze zesde botteling is er een die goed oud is, namelijk 27 jaar. De naam is Redbreast Dream Cask Port to Port Edition.
De Redbreast Port to Port Edition is een gelimiteerd verkrijgbare whiskey, waarvan slechts 780 flessen te koop zullen zijn (van 500 milliliter per stuk). De whiskey is gemaakt door meesterblender Billy Leighton en blender Dave McCabe. Leighton meldt het volgende over de nieuwe Dream Cask Series: ‘De twee single pot still whiskeys, die apart gerijpt waren, waren al een uitstekend paar, maar de rijpingsperiode in de Tawny Port vaten bracht de expressie naar nieuwe hoogten’.
De whiskeys hebben die rijping in bourbon en ruby port vaten ondergaan, van respectievelijk 27 en 38 jaar oud. Daarna zijn ze samengevoegd in twee Tawny Port vaten. Dit was voor een korte periode van slechts drie maanden, maar had wel flink wast invloed op de drank volgens de meesterdistilleerder: ‘De Tawny Port invloed voegt tonen toe van gebakken goederen, geroosterde noten en zoete amandel, wat zorgt voor een complexe, volle uiteindelijke vloeistof’.

Wat mag je van de Redbreast Dream Cask Series Port to Port Edition verwachten?

De nieuwe Redbreast whiskey is geïnspireerd door de populariteit van de portvaten in de Redbreast 27 Year Old, de whiskey die eerder uitkwam. Om de grens nog verder te verleggen is er gekozen voor twee portvaten, wat de whiskey een meer kruidige smaak gegeven heeft. De whiskey is gebotteld op 56,3 procent ABV.
Redbreast Dream Cask Series Port to Port Edition whiskey heeft tasting notes die onder meer geroosterde amandelen, cacao, gedroogd fruit en rode bessen omvat. De kleur van de drank is diep amberkleurig.
De whiskey zal op 22 mei in de verkoop gaan, maar niet verkrijgbaar worden voor iedereen. De nieuwe Redbreast is namelijk exclusief voor leden van The Birdhouse, de Redbreast online ledenclub. Zelfs voor leden is het niet zeker of ze een fles kunnen bemachtigen. De aankoop verloopt namelijk via een inschrijving. Als iemand in aanmerking komt voor een fles, dan kost deze 580 euro.
Je ziet vaker dat whisky via een inschrijving te koop aangeboden wordt bij distilleerderijen. Zo bracht Starward onlangs een nieuwe whisky uit die exclusief via een inschrijving te koop is.