Wist je dat er 'vintage whisky' bestaat en wat betekent dat precies?

Rubrieken
dinsdag, 25 juni 2024 om 15:00
the glenlivet 22yo vintage 2001 single malt whisky
Vaak krijgen whisky’s creatieve namen. Denk bijvoorbeeld aan de naam A Night on Earth van The Macallan. 
Maar heb je je ooit afgevraagd wat de aanduiding vintage op het label van een whisky betekent? Wist je überhaupt dat er 'vintage whisky' bestaat? Wij leggen het uit hoe deze spreekwoordelijke vork in de steel zit.

Eerst even een korte uitleg

We weten wat het betekent wanneer er een leeftijd van de whisky op het label vermeld staat, bijvoorbeeld 15 years. Dit noemen we een age statement. De jongste whisky in die fles is 15 jaar oud; er kunnen dus ook veel oudere whisky’s gebruikt zijn. De variant waarbij geen leeftijd op het etiket vermeld staat heet Non-Aged statement .

Hoe zit het met vintage whisky?

Nu dat verschil uitgelegd is, gaan we door naar vintage.
In vintage winkeltjes kun je vaak kleding kopen die al vlug 20 of 30 jaar oud is. De eerste associatie met vintage is wellicht dan ook het woord oud. We denken al snel dat we te maken hebben met oude whisky, maar klopt dat wel?
In de wijnproductie geeft de aanduiding Vintage het jaar aan waarin de druiven zijn geoogst en dus de wijn geproduceerd is. 2005 was bijvoorbeeld een topjaar voor rode Franse Bordeauxwijn.
Bij whisky is vintage het jaar waarin de new make gedistilleerd is en als je dan ook nog de botteldatum weet, kun je met een eenvoudige rekensom de leeftijd van een whisky bepalen.

Waarom wordt het woord vintage gebruikt?

Waarom gebruiken we deze aanduiding, vraag je je misschien af. Signatory gebruikt het zelfs in haar logo.
Het antwoord is simpel. Omdat met de vintage aanduiding het jaar van distillatie aangeduid wordt, kun je ontdekken hoe de smaak van een specifieke distilleerderij in een bepaald jaar, zich in de loop der tijd ontwikkelt.
Een mooi voorbeeld is The Glenrothes. Haar vintage bottelingen uit 1992 zijn als 14-, maar ook als 22-jarige release, op de markt gebracht.
Dat geeft de mogelijkheid om te ervaren welke invloed rijping heeft op een distillaat uit hetzelfde jaar. Als je bijvoorbeeld weet dat in 1976 gedistilleerde whisky voor een specifieke distilleerderij een topjaar was, dan heb je daarmee een troef in handen om goede whisky te vinden.
Dead Island - Gods And Whiskey Heren T-shirt - 2XL - Zwart Image
Dead Island - Gods And Whiskey Heren T-shirt - 2XL - Zwart
EUR21.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties