Nederlandse stoker opent de deuren voor whiskyliefhebbers meer dan twee weken

Nieuws
donderdag, 03 oktober 2024 om 8:00
cromlech 2021 whisky
De lancering van de nieuwe whisky van Drumlin Distillery, Cromlech Single Estate 2021, laat niet meer heel lang op zich wachten. En daarom gaat de stokerij langer voor publiek open dan normaal het geval is.
Voor micro-distilleerderijen in het land is het niet gebruikelijk dat zij non-stop open zijn voor publiek. Er moet immers ook gewerkt worden en whisky maken is een zware (en ook leuke!) taak. Zeker als iemand alleen werkt, is het zaak om aan te poten.

Whisky maken betekent hard werken

Erik Poutsma, eigenaar van Drumlin Distillery, is zo’n man die in zijn eentje op zijn distilleerderij in Havelte werkt. Wat houdt dat in? In principe een werkweek van 7 dagen vullen. Waar andere mensen op zondag misschien een wandeling in het bos maken of een filmpje pakken, moet je niet vreemd opkijken als hij gewoon mash aan het maken is.
We zeiden het eerder al toen we langsgingen voor een interview: het lijkt net een gymsessie.
En na al dat harde werken is het fantastisch om dan eindelijk een tof product naar de consument te brengen, letterlijk. Want Poutsma verkoopt zijn producten (whisky, maar ook rum en gin) aan ‘huis’. Dat wil zeggen bij de Drumlin Distillery. Poutsma wil graag mensen in de ogen kunnen kijken.
Ik vind het belangrijk om te weten wie mijn klanten zijn. En ik vind het ook belangrijk dat mijn klanten weten wie ik ben. Want het gaat niet alleen om het flesje. Het gaat ook het verhaal wat erachter zit. 
Erik Poutsma.

Drumlin Distillery langer geopend in november

Op 1 november komt de nieuwe Cromlech whisky uit, wat alweer de derde uit de reeks is en daarom gaat de distilleerderij langer open voor publiek. Drumlin Distillery is dan ook open van 1 tot en met 17 november van elf uur ’s ochtends tot en met vijf uur ’s middags.
Iedereen die een fles nieuwe whisky wil hebben kan in deze periode langskomen zonder afspraak en die fles whisky scoren. Poutsma hoopt stiekem dat mensen zijn fles als cadeau willen geven aan iemand op bijvoorbeeld Sinterklaas.
Mensen die liever op een ander moment willen komen, dienen apart een afspraak te maken via de contactpagina.
Let op: als je langkomt is het belangrijk het vooraf gekochte certificaat mee te nemen.

Hoe smaakt Cromlech Single Estate Whisky 2021?

Wij schreven eerder al wat over deze whisky en gaven toen deze proefnotities:
  • Geur: Krachtig in de neus. Een beetje parfumachtig en pijnboom-achtig. Jong karakter. Lichte geuren van viooltjes en drop, die wegebben met het toevoegen van water. Dan verschijnen er nieuwe geuren als een wei vol wilde bloemen en een warme aardse geur. De bloemachtige kwaliteiten transformeren naar hazelnoten en kweepeer.
  • Smaak: Noten, aardachtige smaken en er is wat mout waarneembaar. De pittigheid neemt af met het toevoegen van water. Dan hangt de dram nog steeds in de mond, maar niet in de keel.
  • Afdronk: Vergelijkbaar met een Schotse Highland whisky. Smaken van moutgranen volgen, maar die verdwijnen met behulp van water. Er is geen sprake van zuurheid van veel jonge Schotse whisky’s.
Mocht je zelf zo'n flesje willen bemachtigen, dan kan dat via de officiële website.

POPULAIR NIEUWS