Nieuwe batch van Squaremountains Whisky is gelimiteerd maar kan al vooruit besteld worden

Nieuws
maandag, 19 augustus 2024 om 7:00
twentse ketels squaremountains vaten
Het heeft 1184 dagen geduurd voordat het zover was. Terwijl batch 02 van Squaremountains Whisky bijna uitverkocht is, staat Stokerij Twentse Ketels op het punt om de derde editie van de whisky te lanceren. Het betreft een single malt én single cask whisky die gerijpt heeft in bijzondere Franse eikenhouten vaten.
Maarten jan Leppink, eigenaar van Stokerij Twentse Ketels, is avontuurlijk aangelegd als het aankomt op rode wijnvaten. Zo ging hij onlangs op pad in Duitsland om pinot noir vaten van Spätburgunder druiven te kopen. De whisky uit die vaten komt over paar jaar uit, maar over enkele weken verschijnt er al wel een andere whisky uit bijzondere vaten.

Een Frans vat uit Spanje

Stokerij Twentse Ketels kreeg in 2019 namelijk de gelegenheid om een 225 liter wijnvat van Frans eikenhout te kopen, waar eerder Catalaanse Garnatxa wijn in heeft gezeten. Deze rode wijn komt van de Grenache Noir druif en heeft over het algemeen zoete smaken van bramen, kersen, koffie en vijgen, zonder al te veel zuur.
Leppink besloot om zijn zachte new make spirit, die twee keer gedistilleerd is, in de vaten te laten rijpen. Na iets langer dan drie jaar rijpen was Stokerij Twentse Ketels klaar om de drank te bottelen.
Al bleek toen dat er al van de drank gesnoept was. Door de warme zomers van de afgelopen jaren was er namelijk sprake van een hoog aandeel Angel’s Share en was er minder van de Nederlandse whisky over dan verwacht.
Maarten jan Leppink laat in reactie met Whisky Monkeys het volgende weten:
'De hoge angelshare is heel jammer want daar doe je het niet voor. Dat het steeds zo hoog is had ik niet verwacht. Maar ik begrijp en begreep dat dit in Nederland geen uitzondering is. Ondertussen nemen we bij de stokerij steeds meer maatregelen om het te beperken onder andere door de apart (geklimatiseerde) kamer. Met temperaturen deze week van 30 + in de stokerij tijdens het stoken, is dat ook hard nodig.'
squaremountains batch 03 single malt whisky
De Squaremountains Batch 03 single malt single cask whisky

Wat is de Squaremountains Whisky Batch 03 single malt?

Gelukkig heeft het vat wel goed zijn werk gedaan, want de smaak van de new make van Leppink heeft mooie tonen van het hout meegekregen tijdens de rijping. Hieronder staan de tasting notes van de Squaremountains single malt whisky op een rij:
  • Neus: Chipolatapudding, bosbessen/blauwe bessen, rozijnen, gesmolten karamel, vanille, wentelteefjes en een zweem van sinaasappelschillen. 
  • Smaak: Abrikozen, drop. 
  • Afdronk: Een gekarameliseerde zachte afdronk, hout.

Nieuwe Nederlandse single malt nu al te bestellen

Squaremountains Batch 03 is gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). De oplage van de Nederlandse drank is gelimiteerd tot 307 flessen die individueel genummerd zijn.
De whisky is nog niet uit en ook nog niet in de webshop van de distilleerderij te vinden. Dat gebeurt pas op 6 september om 12:00 uur. Liefhebbers kunnen al wel een fles reserveren door de distilleerderij via deze link te mailen. De whisky kost 84,95 euro.
Ga jij net als de engelen hier wat van proeven?
Mede mogelijk gemaakt door Stokerij Twentse Ketels.
Foto's: Stokerij Twentse Ketels

POPULAIR NIEUWS