Nieuwe Bushmills distilleerderij geopend: Causeway Distillery

Nieuws
zondag, 23 april 2023 om 9:00
bushmills distillery
Er is een nieuwe Bushmills distilleerderij geopend onder de naam Causeway Distillery. Hiermee wordt de productiecapaciteit meer dan verdubbeld. De nieuwe faciliteit heeft een behoorlijke duit gekost. Maar liefst 37 miljoen pond werd erin geïnvesteerd.
De naam van de nieuwe Bushmills distilleerderij is Causeway Distillery, een naam die ontleend is aan de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. De Giant's Causeway is een enorme oppervlakte van basaltkolommen die volgens een legende gebouwd zou zijn door de Ierse reus Finn McCool.
Hij zou dit gebouwd hebben om de strijd aan te kunnen gaan met zijn rivaal Benandonnor, de Schotse reus.

Wat is bekend over nieuwe Bushmills distilleerderij Causeway Distillery?

De nieuwe faciliteit is niet alleen wat betreft de naam gelinkt aan een reus. Ook voor het merk is het een reusachtige stap, aldus Colum Egan, meesterdistilleerder bij Bushmills: ‘Onze tweede distilleerderij is een grote stap voorwaarts om de komende generaties te laten genieten van onze befaamde drievoudig gedistilleerde single malts naast de innovaties van de toekomst.’
De Causeway distilleerderij is direct naast de Old Bushmills Distillery gebouwd. Door de komst van de nieuwe distilleerderij kan er maar liefst elf miljoen liter alcohol per jaar gestookt worden, wat meer dan het dubbele is dan voorheen.
De Causeway distilleerderij wordt exclusief gebruikt om Bushmills whiskey te stoken. Dit zal energiezuinig gebeuren. Hier is bij de bouw van de distilleerderij al rekening mee gehouden door een nieuwe thermische technologie te gebruiken.

Twee nieuwe Bushmills whiskeys in de core collecion

De opening van de Causeway Distillery is natuurlijk ook reden voor een feestje. En dat snapt Bushmills maar al te goed. Om de opening te vieren worden er twee nieuwe single malts toegevoegd aan de core collection van het merk. Het gaat hier om een 25- en een 30- jaar oude Bushmills whiskey.
De 30-jaar oude Bushmills is de oudste in het kernassortiment tot nu toe en komt uit 1992. De fles is gebotteld op 46 procent alcohol en wordt verkocht voor ongeveer 2000 euro per fles. De whisky heeft gerijpt in PX Sherryvaten en bevat aroma’s van rozijnen, vijgen, pruimen en meer in de neus. Op de tong mag je van deze Bushmills whiskey onder andere sinaasappelschil, praliné en vijgen verwachten.
De 25-jarige Bushmills is net even wat goedkoper. Voor deze whiskey betaal je ongeveer 850 euro en dit is wat je voor dat bedrag krijgt: aroma’s van gekarameliseerde kersen, bramen, pruimen en amandel in de neus, gevolgd door chocolade, kruiden, honing en meer op de tong.
Wat de eerste whiskey uit de nieuwe Bushmills Causeway Distillery wordt, is nog niet bekend. Wie weet komt er wel een nieuwe Causeway Collection whiskey aan.
Wist je dat we ook regelmatig whisky's reviewen? Lees de reviews op deze pagina.