Nieuwe Midleton whiskey is bijna een halve eeuw oud en belooft een onvergetelijke ervaring

Nieuws
zaterdag, 13 april 2024 om 7:00
midleton very rare silent distillery chapter 5 whisky
Midleton heeft de vijfde en op een na laatste expressie van de Midleton Very Rare Silent Distillery Collection whiskeyreeks. De nieuwe fles bevat de oudste en meest zeldzame whiskey in de reeks tot nu toe. Het is niet alleen de oudste, maar met een prijskaartje van 55.000 euro ook de duurste tot nu toe.
Max Crockett, voormalig meesterdistilleerder bij Midleton, stookte de spirit voor Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Five in 1973. De drank ging vervolgens in ex-bourbonvaten voor een eerste rijping. Daarna is de whiskey overgegoten in een bourbonvat uit de jaren ’70 met nummer 52969. Daarin heeft de whiskey bijna een halve eeuw gerijpt, totdat deze op 49-jarige leeftijd gebotteld is.
Kevin O’Gorman, de huidige meesterdistilleerder bij Midleton, heeft vervolgens de single pot still whisky gebotteld. Hij vertelt dat Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Five een vloeistof is die het nalatenschap van de Old Midleton Distillery viert.
‘Het resultaat is echt opmerkelijk, met een uitzonderlijke vloeistof die de verwachtingen overtreft en een onvergetelijke ervaring belooft’.

Wat is de Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Five whiskey?

De expressie is door de meesterdistilleerder op vatsterkte gebotteld. Daardoor is het alcoholpercentage 52,4 procent alcohol by volume (ABV). Dit zijn de tasting notes van de Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Five whiskey:
Neus: Subtiele fruittonen van perzik, abrikoos, gecombineerd met adels, amandelen, versleten leer en antiek hout. Daarna zoete tonen van toffee, vanille en heidehoning met aardse tonen en witte peper op de achtergrond.
Smaak: Een levendige mix van steen- en citrusvruchten met een zijdeachtige textuur van pot still whiskey. Daarna tannines van eikenhout, kruidenthee en donkere chocolade met gember, gezouten karamel en toffee-appel.
Afdronk: Aanhoudend met intense smaken van kruiden en vruchten, terwijl de tonen van het eikenhout langzaam vervagen.
De Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Five expressie wordt geleverd in een met de hand gemaakte karaf van Waterford kristal. De hals van de fles en de dop bevatten gouden elementen. Het geheel wordt in een luxe houten kist geleverd van tijgerbruik hout met wit leren en zilveren accenten.
Het gaat om een gelimiteerde editie, maar hoeveel flessen er gebotteld zijn is niet onthuld. De prijskaart die aan de fles gekoppeld is, ligt op 55.000 euro. Je kunt een fles aanschaffen via de website van Midleton Distillery, maar de expressie komt ook bij een geselecteerd aantal speciaalzaken in Ierland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in de schappen terecht.
Lees meer over de meer luxe expressies op onze luxury pagina.
Foto: Midleton Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties