Vraag Maar Raak: Wat is je favoriete Caol Ila whisky?

Rubrieken
vrijdag, 12 april 2024 om 15:00
caol ila feis ile 2023
Een populair item op de website vorige week was het artikel wat de favoriete Ardbeg whisky is van de Monkeys. In deze Vraag Maar Raak gaan we het hebben over nog zo'n groot merk: Caol Ila. Wat is daarvan de favoriet bij de Whisky Monkeys?

Hessel

Caol Ila heeft zo'n ontzettend grote capaciteit dat er veel en verschillende whisky's op de markt komen. Er zit altijd voor iemand wel wat tussen. Er zijn meerdere onafhankelijke bottelaars die mooie Caol Ila's uitbrengen. Ik denk nu aan Claxton's en Blackadder. Van de distilleerderij zelf vond ik de 25 Years heel lekker.

Siniša

Caol Ila heeft een speciale plek bij mij. Ik denk dat het zo'n 10 jaar geleden was toen ik mijn eerste peated whisky kocht bij Gall en Gall. Het was een Caol Ila 12 jaar oud. Ik kan me nog herinneren als de dag van gisteren; de geur die in de woonkamer aanwezig was op het moment dat ik de fles opende. Misschien was het omdat ik eerder geen peated whisky heb gehad, maar de geur van zeelucht en zeewier in combinatie met medicinale tonen staan mij nog steeds bij. Ik vind het een heerlijke peated whisky.

Ilse

Voor mij is dat de Caol Ila 2012 van Signatory. Een negen jaar oude cask strenght die gerijpt is op een hogshead en daarna een eindsprint op een first fill sherry butt heeft gemaakt. Het alcoholpercentage is 58,4 procent en kan derhalve wel een drupje water gebruiken. Maar dan komen aangename aroma’s van turf en sherry je tegemoet. De smaak is een opeenstapeling van rooktonen, gedroogd geel fruit, karamel, turf en chocolade. En dan de afdronk die is lang en gelukzalig. (Dit was overigens een uitgave van Gall &Gall.)

Rox

Vroeger in mijn studententijd dronk ik steevast Caol Ila Moch. Dat vond ik heerlijk. Dat is nog steeds een prima whisky overigens. Recent ben ik verliefd geworden op de 25-jarige expressie van het merk. En geloof me, dat is echt niet leuk! Iets met een fles willen hebben en niet kunnen betalen? Huilen met de pet op. Ach, ik troost me met de 12-jarige Caol Ila. Eentje die ik altijd in huis hebt, proost!

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties