Nieuwe Redbreast whiskey uitgebracht: Redbreast Missouri Oak Edition

Nieuws
zaterdag, 11 mei 2024 om 7:00
redvbreast missouri oak
Het Ierse merk Redbreast heeft een nieuwe expressie uitgebracht in de Verenigde Staten: Missouri Oak Edition. De lancering van de nieuwe whiskey wordt gevierd met een sponsorprogramma van meerdere universiteiten.
Wie denkt aan de combinatie drank en studenten, denkt misschien in eerste instantie aan (te gezellige?) feestjes en cocktails. Maar hier is iets heel anders aan de hand.
Redbreast viert de lancering van de Redbreast Missouri Oak Edition door een onderzoek te sponsoren dat uitgevoerd wordt door Indiana University van Pennsylvania, Arkansas State University, the University van Kentucky, en the American Bird Conservancy.

Het belang van een vogeltje

Dit onderzoek heeft overigens niet direct wat te maken met alcohol, maar met het broedseizoen van de cerulean warbler, een zangvogeltje in Amerika dat wordt bedreigd met uitsterven.
Het onderzoek wordt geleid door Dr Jeff Larkin, Dr. Than Boves en Dr. Darin McNeil. Eerstgenoemde zegt over het onderzoek: 'De populaties van de cerulean warbler (azuurzanger), zijn in heel Noord-Amerika sterk en hardnekkig achteruitgegaan en hun herstel is deels afhankelijk van een verandering in menselijk gedrag, los van niet-duurzame oogstpraktijken die een bedreiging vormen voor de witte eikenbossen.'
Het doel van het onderzoek is dan ook om inzichten te verkrijgen ‘om de hoogste normen van duurzaam bosbeheer te promoten, wat uiteindelijk het herstel van de soort zal bevorderen.’

Wat is er bekend over de Redbreast Missouri Oak Edition?

En daar komt de aap uit de mouw (see, what we did there?), want om een goede whiskey te krijgen is er goed hout nodig.
Terug naar de de Redbreast Missouri Oak Edition. Dit is een single pot still Irish whiskey die eerst heeft gerijpt in sherry- en bourbon vaten, waarna de laatste tien maanden zijn doorgebracht in virgin Missouri eiken vaten uit het Okzark Forest.
De tasting notes zijn volgens de officiële website van Redbreast als volgt:
Neus: In het begin golven zoete toffee-appel en vanille, op de voet gevolgd door rijpe zwarte bessen en zwarte kersen. De Amerikaanse eik versterkt de kruiden uit de pot met extra tonen van kaneel en gemalen gember, terwijl nootachtige ondertonen doen denken aan pecantaart dat zachtjes op de achtergrond blijft hangen.
Smaak: Rijk met eiken tannines die langzaam wegzakken en plaatsmaken voor de weelderige en romige textuur van deze prachtig gebalanceerde pot still whiskey. De zoetheid blijft zich opbouwen in combinatie met specerijen van kaneel, nootmuskaat en zwarte peperkorrels, samen met rijk bessenfruit en vanillecrème.
Afdronk: Bevredigend lang, met de nootachtige smaak en specerijen uit de pot die nog een tijdje blijven hangen voordat ze zich uiteindelijk overgeven aan het eikenhout.

Alles voor het hout

Dave McCabe, master distiller bij Redbreast, zegt daar het volgende over: ‘Omdat virgin eikenhouten vaten tijdens de rijping zo veel smaak afgeven, was het voor ons van cruciaal belang om de evoluerende vloeistof regelmatig te proeven om er zeker van te zijn dat het een afgemeten invloed had die de kenmerkende Redbreast-stijl niet overstemde.’
De whiskey is dus alleen voor de Amerikaanse markt vrijgegeven voor een prijs van 199 Amerikaanse dollar. Het alcoholpercentage is 50 procent.
The Túath Irish Whiskey Glass - Whiskyglas Image
The Túath Irish Whiskey Glass - Whiskyglas
EUR18.95
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Redbreast

POPULAIR NIEUWS