Update - Nederlandse whisky distilleerder overleden

Nieuws
vrijdag, 10 mei 2024 om 20:24
stokerij sculte 2
Droevig nieuws in de Nederlandse whisky-industrie: Gerard Velthuis, eigenaar en oprichter van Stokerij Sculte in Ootmarsum, is vanmorgen overleden. Dat meldt de Nederlandse distilleerderij op haar Facebook-pagina.

Update

Velthuis blijkt onverwacht te zijn overleden en is 72 jaar geworden. Bedankt voor degene die ons hiervan op de hoogte heeft gebracht. Waar journalistiek draait om hoor- en wederhoor, hadden we besloten hier juist de familie met rust te laten. Het blijft te triest voor woorden.
Oorspronkelijk bericht
Velthuis was een bekend gezicht in de industrie en nog altijd betrokken op de stokerij. Het verlies is dan ook groot voor de nabestaanden, zoals te lezen is op social media.
'De tijd staat even stil. Gerard Velthuis, onze oprichter en gepassioneerd stoker, is vanochtend overleden in zijn geliefde Tirol. Wij gaan hiermee een bijzonder mens, collega en leermeester missen.'
Het bericht kan rekenen op veel reacties en diverse mensen spreken hun medeleven uit. Velthuis wordt omschreven als 'iemand met een goed hart', 'een legendarisch persoon'. Veel mensen delen mooie herinneringen aan hem en zijn passie.
Wie weleens een whiskyfestival heeft bezocht, zoals het jaarlijkse festival in Twente, heeft wellicht met Velthuis gesproken. Het is onbekend hoe oud hij precies is geworden en wat de doodsoorzaak is.
De stokerij zal in ieder geval gesloten blijven tot en met 20 mei. 

Wie was de eigenaar van Stokerij Sculte?

De Nederlandse distilleerder runde de stokerij samen met zijn dochter Evelien en Roy. Samen hebben ze meerdere expressies uitgebracht die internationaal hoge ogen wisten te gooien.
De whisky's van Sculte sleepten zelfs meerdere malen in de prijzen gevallen tijdens competities zoals de International; Spirits Challenge in Londen en de World Spirits Competition in San Francisco. Ook tijdens de laatste editie zijn er weer prijzen gewonnen.
Velthuis begon in 2004 met distilleren. Hij startte met fruitdestillaten en won daarmee verschillende prijzen, onder andere in Oostenrijk. Uiteindelijk is hij in Twente door gegaan met het stoken van drank zoals whisky.
In Twente wordt allerlei whisky gestookt, waarvan Sculte al een tijdje aan de weg timmert. Meer weten over de geschiedenis van dit bedrijf? Lees dan ook eens onze Distilleerderij Donderdag.
Wij van Whisky Monkeys wensen alle nabestaanden veel kracht en sterkte met dit verlies.

POPULAIR NIEUWS