Nieuwe whisky is ter ere van de 75e verjaardag Charles III uitgebracht

Nieuws
door Monkey
maandag, 18 december 2023 om 13:00
balmoral charles iii
De koning van het Verenigd Koninkrijk is 75 geworden. Dat is reden genoeg voor de Balmoral Castle & Estate, het Schotse huis van de koninklijke familie, om een speciale whisky uit te brengen. De nieuwe whisky heeft als naam een hele mond vol gekregen: The King’s Birthday Edition Highland Single Malt Scotch Whisky.
Royal Lochnagar heeft de single cask expressie op 7 november 1978 gestookt waarna de dram nog 45 jaar gerijpt heeft. Dat gebeurde in vat nummer 1838 waaruit Charles III, de Britse koning, eerder dit jaar zelf de whisky proefde. Nu is de whisky dan eindelijk uitgebracht met een gelimiteerde oplage van 253 flessen.

Een viering van een diepgaande band

Ewan Andrew, President Global Supply Chain & Procurement bij Diageo en Grantee of the Royal Warrant van Royal Lochnagar, vertelt dat de whisky niet zomaar gestookt is. Het is een eerbetoon aan de 75e verjaardag van Koning Charles III, waarmee de distilleerderij al jaren een goede band heeft. Ook de band tussen Balmoral en de stoker is erg goed. Deze gaat helemaal terug naar het eerste koninklijke bezoek van koningin Victoria en prins Albert in 1848.
Een woordvoerder van Balmoral vertelt dat de whisky niet het eerste speciale evenement is ter ere van een verjaardag van Charles III. Toen hij 30 werd, zijn er allemaal bijzondere portretten gemaakt op het terrein van het kasteel. De 75e verjaardag moest dat overtreffen en dat gebeurt met een speciale whisky die op de verjaardag van de koning gebotteld is.

Wat is de The King’s Birthday Edition Highland Single Malt Scotch Whisky?

De whisky wordt geleverd in een speciale kist die gemaakt is van larikshout dat van bomen van het Balmoral Estate af komen. Ook is er Balmoral Tweed in de kistjes verwerkt. De flessen zijn voorzien van een gouden gravure van het Balmoral wapen en de Cypher van Zijne Majesteit.
De whisky is volgens Andrew gerijpt in een van de meest zeldzame vaten van de distilleerderij. Het heeft een smaakprofiel opgeleverd dat bestaat uit een delicate neus van verse bessen, rode bessen en citrusschil. In de mond heeft de whisky een rijk gehemelte en smaken van onder andere fruit, walnoten en toffee, die leiden naar een kruidige afdronk.
De speciale fles is de koop voor 3200 pond per fles (omgerekend 3722 euro) via de Balmoral Gift Shop. Er zullen drie flessen achtergehouden worden, waaronder nummer 75. Deze fles gaat het Royal Lochnagar archief in.
Foto: Royal Lochnagar/Balmoral Castle

POPULAIR NIEUWS