Oudste Schotse whisky ter wereld in november naar de veiling

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 30 september 2023 om 17:00
hamer
In november gaat een opmerkelijke vondst uit een kasteel onder de hamer bij Whisky Auctioneer: de oudste whisky ooit. De gevonden schat bevat niet één maar meerdere flessen whisky.
Afgelopen jaar werd er in het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, Schotland een verborgen kelderdeur gevonden. Toen de deur geopend werd ontdekte Bertie Troughton, de resident trustee van het kasteel, een ware schat. De verborgen ruimte bevatte maar liefst 24 flessen Schotse whisky. Na de vondst heeft de familie die het kasteel bezit een lokale expert ingeschakeld en is de whisky geproefd.
Daarna is Whisky Auctioneer ingeschakeld, samen met de Scottish Universities Environmental Research Centre. De laatstgenoemde heeft de herkomst van de flessen bepaald door onder andere in de archieven van Blair Castle en Atholl Estates te duiken. De uitslag is dat de whisky’s vermoedelijk gedistilleerd zijn in 1833 en in 1841 gebotteld zijn.
Het onderzoek wijst ook uit dat de drank waarschijnlijk opnieuw gebotteld is in 1932. Het zou dus om een 8 jaar oude whisky gaan die bijna 200 jaar in een donkere kelder verscholen lag. Wat voor whisky het precies is, is onbekend gezien de flessen geen labels hebben.

Oudste Schotse whisky komt uit een bijzonder tijdperk

Joe Wilson, hoofdconservator bij Whisky Auctioneer vertelt dat het een opmerkelijke vondst is. Hij is bekend met oude en zeldzame vloeistoffen, maar deze schat is wel een hele bijzondere. De drank komt namelijk uit een periode waarin de whiskyproductie flink aan het veranderen was.
In 1823, vlak voor het distilleren van deze drank, ging de accijnswet in die alles op het gebied van gedistilleerde dranken veranderde. De vondst van deze flessen whisky is dan ook een stukje Schotse geschiedenis. Maar wat voor whisky is het eigenlijk?
Angus MacRaild, mede-oprichter van de Schotse Kythe distilleerderij en specialist op het gebied van oude whisky’s, heeft de drams geproefd. Hij omschrijft de whisky’s als typische Highland single malts die typisch volgens de oudere stijl zijn. Hij vertelt verder dat de vloeistof ‘een minimale invloed van hout en een stijl die op elk moment in Schotland geproduceerd had kunnen worden, tot in de jaren 1950’ heeft.
Het smaakprofiel van de whisky heeft duidelijke medicinale kenmerken, maar geen overdreven turfrook bevat. Het is nog het meest opmerkelijk dat de drank zo goed bewaard is gebleven, zeker nadat deze opnieuw gebotteld is. Wat de whisky op moet brengen als deze in november onder de hamer gaat, is onbekend.

POPULAIR NIEUWS