Penderyn heeft Single Malt Welsh Whisky beschermde status opgeleverd

Nieuws
donderdag, 27 juli 2023 om 11:00
img 6124
Het heeft een tijd geduurd, maar de Penderyn Distillery heeft het eindelijk voor elkaar weten te boksen dat Single Malt Welsh Whisky een beschermde status heeft gekregen. Welshe whisky is namelijk geregistreerd als een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
Welshe whisky is de eerste gedistilleerde drank in Wales met een dergelijke status. Bovendien is het de eerste Britse gedistilleerde drank die beschermd is, nadat de UK Government Investments ( UKGI) opgezet is toen het Verenigd Koninkrijk de EU verliet.
Hoewel het wel de eerste Welshe sterke drank is met een beschermde status, zijn er wel al meerdere producten voorgegaan. Zo zijn Welsh lam, rundvlees, Anglesey zeezout en Welshe prei beschermd met deze aanduiding.

Een belangrijke mijlpaal voor Penderyn

Voor Stephen Davies, chief executive bij Penderyn Distillery, is het een belangrijk moment. Hij vertelt het volgende over de behaalde status: ‘Het behalen van de UKGI status voor Single Malt Welsh Whisky is een belangrijke mijlpaal voor Penderyn als producent en ook voor de bredere Welshe whisky-industrie. Het helpt om zowel de kwaliteit van het product als de bron van herkomst te beschermen.’
Volgens Lesley Griffiths, minister van Plattelandszaken, Noord-Wales en Trefnydd van de regering van Wales, is het een geweldige ontwikkeling dat de whisky toegevoegd is aan de reeks beschermde producten. Hij meldt dat de groei van de industrie belangrijk is en dat de drank een grote rol speelt in de voedsel en dranksector.

Wat is de BGA status?

Voordat Penderyn het voor elkaar had dat Welsh whisky bescherm zou worden als product, is er een collectief opgezet. Hierbij zaten vijf distilleerderijen uit Wales, waaronder In the Welsh Wind en Coles. Uiteindelijk is per 24 juli alle Welshe whisky voorzien van de status.
Alle twintig whisky’s van Penderyn krijgen per direct het regionale label waarmee aangeduid wordt dat de drank de BGA status heeft. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Een BGA Status is een kenmerk van voortreffelijkheid dat het culturele en historische belang van een product aanduidt. Hiervoor moet op zijn minst één stadium van de productie verbonden zijn aan een geografisch gebied. Met andere woorden: Welshe whisky mag pas zo genoemd worden als het ook daadwerkelijk in Wales gestookt wordt. Pas dan kan er een BGA-status aan gekoppeld worden.
Vlak voordat deze status aan Welshe whisky toegekend werd, ging onze Whisky Monkey Sinisa op bezoek bij Penderyn. Je leest zijn verslag in dit artikel.