Schotse distilleerderijen mateloos populair

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 03 oktober 2023 om 11:00
billy walker glenallachie
Schotse whisky is booming, dat is allang bekend. De godendrank is mateloos populair en datzelfde geldt voor de Schotse distilleerderijen waaruit het elixir rijkelijk vloeit. De bezoekerscentra zijn in 2022 mateloos populair geweest. Sterker nog, het zijn de topattracties van het land.
Dat blijkt uit cijfers van The Scotch Whisky Association (SWA). De organisatie heeft een onderzoek gedaan naar de bezoekersaantallen van distilleerderijen in heel Schotland. Daarbij is de data van 45 bezoekerscentra bij elkaar gelegd, wat tot bijzonder positieve resultaten leidt. Meer dan twee miljoen mensen hebben de bezoekerscentra van Schotse distilleerderijen bezocht. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2021 en bijna net zo veel als voordat de COVID-pandemie iedereen gedwongen thuis hield. De cijfers uit 2022 zorgen ervoor dat de Schotse distilleerderijen zelfs de topattractie zijn van Schotland.
De cijfers die SWA gemeten heeft, zijn niet de daadwerkelijke aantallen, maar slechts het puntje van de ijsberg. Er zijn slechts 45 distilleerderijen gemeten, terwijl er meer stokers zijn in de vijf regio’s die Schotland rijk is.

Schotse distilleerderijen belangrijk voor toerisme en economie

De mensen die Schotse distilleerderijen opzochten gaven in 2022 ongeveer 85 miljoen pond uit. Dat is ongeveer 90 procent meer dan in 2010. Een groot deel van de bezoekers komt uit het Verenigd Koninkrijk (51 procent). Een groot deel van de andere bezoekers komt uit Duitsland, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Wat betreft Nederlandse whiskytoeristen zal een deel daarvan zelf op pad zijn gegaan op Schotse bodem, maar een ander deel zal ongetwijfeld gebruik gemaakt hebben van een verzorgde reis via een reisorganisatie zoals Travel4Reasons, die speciale whiskyreizen organiseert.
Neil Gray, minister van welzijn en economie in Schotland, vertelt dat de whisky-industrie ontzettend belangrijk is voor de export en productie van het land, maar ook voor het toerisme in het land. Deze cijfers benadrukken de waarde van distilleerderijen en hun bezoekerscentra voor zowel de economie als het toerisme in het land volgens hem nog een keer.
Dat de whisky-industrie in Schotland booming is en dat er veel geld in toerisme rondom whisky in het land om gaat, komt ook naar voren in de verbouwingen bij distilleerderijen. De afgelopen tijd hebben veel distilleerderijen bijvoorbeeld hun bezoekerscentra flink onder handen genomen. Zo is bij The GlenAllachie onlangs nog een heel nieuw bezoekerscentrum onthuld, waarin bezoekers zowel een dram kunnen proeven als binnen als buiten een drankje kunnen doen op het terras. De kosten hiervoor waren maar liefst 600.000 pond.
Foto: The GlenAllachie