Schotse overheid steunt campagne voor verantwoordelijk alcoholgebruik

Nieuws
donderdag, 14 september 2023 om 9:00
glas
Een grote meerderheid van de Schotse bevolking is zich niet bewust van de aanbevolen limiet alcohol per week, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Schotse overheid. Met de feestdagen voor de deur steunt premier Humza Yousaf daarom de campagne ‘Made to be Measured’ (letterlijk ‘gemaakt om te meten’) van de Scotch Whisky Association (SWA).
De SWA lanceerde de campagne al in maart om meer bewustzijn te creëren over het alcoholgehalte van dranken en te adviseren over aanbevolen wekelijkse eenheden. Driekwart van de bevolking weet alleen nog steeds niet dat de aanbevolen limiet alcohol 14 eenheden per week is. Yousaf is daarom samengekomen met de bestuursraad van de SWA om te bespreken hoe de industrie en de overheid kunnen samenwerken om verantwoord alcoholgebruik aan te moedigen.
‘De bereidheid van de whisky-industrie om via de Made to be Measured-campagne van de Scotch Whisky Association het bewustzijn van alcoholmisbruik en gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met hoge alcoholconsumptie te vergroten is zeer welkom,’ aldus de premier. ‘Dit is slechts een van de belangrijkste partnerschapsgebieden waar de Schotse overheid en de whisky-industrie aan kunnen samenwerken – en ik kijk ernaar uit om ons productieve partnerschap te bevorderen op het gebied van gedeelde prioriteiten zoals de transitie naar het netto nulpunt, de mondiale handel en investeringen, en economische groei.’
Het blijft niet bij deze ene vergadering: Schotse ministers blijven vergaderen met de sector om de kwesties rond verantwoord alcoholgebruik te bespreken en te onderzoeken. SWA-topman Mark Kent zegt tegen The Spirit Business dat het aanpakken van alcoholmisbruik en het bevorderen van verantwoorde consumptie een voorbeeld is van waar de SWA en de overheid kunnen samenwerken. De SWA kijkt er volgens hem naar uit om dit partnerschap te ontwikkelen op andere belangrijke gebieden, waaronder export, toerisme en duurzaamheid.

Nederlandse campagne IkPas

In Nederland hebben we de IkPas-campagne. Wie meedoet aan deze uitdaging drinkt een maand lang geen alcohol om te kijken wat dat met je lichaam en geest doet. Via de website van IkPas krijg je toegang tot ondersteuning en recepten om je alcoholvrije maand wat makkelijker te maken. Als je mee wilt doen aan IkPas, maar twijfelt omdat je whisky’s écht niet op wilt geven, hebben we alle alcoholvrije whisky’s voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een recept voor een alcoholvrije whisky-cocktail voor je.

POPULAIR NIEUWS