Schotland onderzoekt nieuwe manier voor duurzamere whisky

Nieuws
zondag, 30 juli 2023 om 17:00
gerst
De whisky-industrie in Schotland is druk bezig om te verduurzamen. Naast het aanpakken van het energieverbruik en de uitstoot wordt er gekeken meer manieren om schoner te stoken. Zo kijken Schotse en Ierse wetenschappers of het mogelijk is om whisky op een nóg schonere manier te maken.
Het team van wetenschappers bestaat uit mensen van de Herion Watt University in Edinburgh en de University College in Dublin. Samen onderzoeken ze of het mogelijk is om zonder fossiele meststoffen te gaan werken voor het bemesten van bijvoorbeeld gerst of tarwe. Gerst is voor een groot deel van Schotse whisky een basis ingrediënt en dus is het belangrijk dat ook dit duurzaam geteeld wordt.
Angela Feechan, hoogleraar Voedselwetenschappen en lid van het onderzoeksteam, meldt dat er het belangrijk is dat natuurlijke meststoffen kunnen helpen bij het bereiken van een netto nul uitstoot. Het is wel belangrijk dat de whisky hier niet onder lijdt. Ze doelt op de smaak van de drank die mogelijk verandert als de gerst anders geteeld wordt.

Drie schone mestsoorten voor schonere Schotse whisky?

Daarom wordt er momenteel gekeken naar drie alternatieven voor de mest die nu gebruikt wordt. Deze zijn gemaakt op basis van algen, gist en bacteriën en alle drie duurzaam. De vraag is alleen hoe de kwaliteit van de gerst die ermee geteeld wordt is. Het is belangrijk dat de gerst tegen ziektes en bestand is, maar ook dat de smaak goed is.
Ross Alexander, een ander lid van het onderzoeksteam, meldt dat de gerst op een gecontroleerde manier getest wordt in alle fases van het stookproces van whisky. Hij vertelt erbij dat er in het bijzonder gekeken wordt naar het stikstofgehalte. Dit moet namelijk minder dan 1,65 procent blijven. Elke verandering zorgt ervoor dat de gerst niet meer geschikt is voor de standaard voor het stoken van whisky
‘We zullen de gerst op nanoschaal onderzoeken doorheen het hele proces om te verzekeren dat het voldoet aan de industriële standaarden,’ aldus Alexander. Hij meldt daarbij nog dat de testen van het graan zekerheid moeten bieden of de drie mestsoorten gebruikt kunnen worden.
Onlangs deelde Chivas Brothers hun manier om duurzaam én energiezuinig te werk te gaan nog met de rest van de industrie. Daarnaast worden steeds meer buitenverpakkingen en flessen aangepakt om zo milieuvriendelijker te produceren.

POPULAIR NIEUWS