Scotch Whisky Investments brengt beleggen in whisky breed aan de man met een vleugje magie van Victor Mids

Nieuws
zondag, 10 december 2023 om 9:00
moor whisky
Investeren in whisky is weer wat toegankelijker geworden voor een breder publiek. Scotch Whisky Investments heeft namelijk een eigen whiskyreeks onthuld onder de naam MO ÒR en maakt de instap om te beleggen in whisky wat makkelijker. Whisky Monkeys was erbij en maakte de magische onthulling van een nieuwe whiskyreeks en een nieuwe manier van beleggen in whisky van dichtbij mee.
De onthulling van de whisky’s is gedaan tijdens de Masters Expo, de grootste luxe beurs van Europa. Naast enorme boten, bolides en luxe woningen in het buitenland was er een plek ingericht voor het vloeibare goud van Scotch Whisky Investments. De stand was te herkennen aan een groot logo dat tussen torenhoge wanden met flessen whisky te vinden was. Op de stand werd op 8 december de go to market van het nieuwe whiskymerk onthuld met maar liefst acht expressies.

Een vleugje magie van Mids

Scotch Whisky Investments riep voor het evenement Victor Mids, Nederlandse illusionist bekend van onder andere het programma Mindf*ck, op het podium. Mids vroeg het publiek voor zijn illusie om een aantal cijfers in gedachten te nemen. Daarbij was het de vraag was de whisky die hij zou onthullen waard zou zijn. Uiteindelijk nam hij drie willekeurige bedragen uit het publiek die flink uiteen liepen. Het bedrag dat daaruit voortkwam verbaasde het publiek, want dit was 81220,23 euro. Ofwel de datum van de onthulling van de MOÒR whisky: 8 december 2023.
Toen was het tijd om een van de whisky's uit de doeken te doen, Mids toverde uit een legen kist een MO ÒR botteling tevoorschijn. Het ging hier om een MOÒR botteling van een 42-jaar oude Bowmore die in 1968 al het vat in ging.

Acht exclusieve whisky's

De overige whisky’s in de eerste selectie van MO ÒR zijn afkomstig uit de Tullibardine, Glen Moray, Ayrshire, Tomatin, Milton Duff, Highland Park en een Macallan. Deze whisky’s variëren tussen de 19 jaar 44 jaar in leeftijd. De totale waarde van alle acht de bottelingen is op dit moment 10781,25 euro. MO ÒR, Gaelic voor ‘Mijn Goud’, is niet geheel nieuw binnen de wereld van exclusieve Schotse single malt whisky.
Thomas van Gameren, marketingmanager bij Scotch Whisky Investments vertelt dat het merk niet helemaal nieuw is. Het label is de afgelopen tien jaar al gebruikt om de meest exclusieve vaten in Schotland te selecteren. Destijds was dit alleen voor investeerders bij Scotch Whisky Investments, maar nu is dat anders. ‘Nu we MO ÒR ‘breder’ hebben getrokken, kunnen geïnteresseerden - zij het nog steeds op een zeer exclusieve basis - kennismaken met de veelzijdigheid van het vloeibare goud.’

Beleggen in whisky toegankelijker voor een breder publiek

In een ruimte voor een select aantal bezoekers gereserveerd is, wacht Mids op ons. Hij heeft voor ons nog een verhaal in petto. Op een stuk perkament is door een van zijn collega's een tekst geschreven die over Schotland gaat. Dit verhaal is met een ander document in een fles gestopt en in de zee gegooid om uiteindelijk bij Mids uit te komen. Na dit verhaal pakt Mids een spel kaarten uit zijn zak en vraagt een tweetal genodigden om een kaart te kiezen met een cijfer erop. Een derde kiest een kaart op basis van de kaart zelf. Verbazingwekkend genoeg zijn deze kaarten exact wat er op de brief in de flessenpost van Mids staat beschreven.
Onder de indruk van deze truc gaan we verder in gesprek over de whisky's in kwestie, de MOÒR selectie, en het beleggen in whisky voor een breder publiek. Het nieuwe whiskymerk is niet geheel nieuw binnen de wereld van exclusieve Schotse single malt whisky en whisky beleggingen. Het merk was de afgelopen tien jaar alleen beschikbaar voor mensen die investeerden bij Scotch Whisky Investments. Voor deze mensen was het mogelijk om flessen van de MO ÒR-collectie aan hun beleggingsportefeuille toe te voegen, maar voor anderen bestond deze optie niet.
Daar is nu verandering in gekomen met de komst van de acht exclusieve whisky's die te koop zijn via Scotch Whisky Investments of de website van MOÒR whisky. Waar Scotch Whisky Investments de afgelopen jaren voornamelijk gericht was op mensen die 100.000 euro of meer inlegden voor exclusieve vaten is dit nu breder getrokken met de komst van The Swex. Via deze website worden geen vaten verhandeld, maar flessen. Deze flessen worden dan gekocht, maar blijven in de magazijnen achter slot en grendel staan.

Investeren in whisky of kopen om van te genieten

De whisky’s kunnen gekocht worden als belegging waarbij er al vanaf 250 euro ingelegd kan worden. Dat kan een fles zijn om van te genieten en dus te openen, of een fles (of zelfs een vat) om in te stappen in de wereld van investeren in whisky. De marketingmanager ziet ‘dat beleggers aan de ene kant de verleiding niet kunnen weerstaan om een dram exclusieve MO ÒR-whisky in te schenken.’ Hij waarschuwt wel dat wanneer een fles eenmaal open is, deze niet meer als belegging ingezet kan worden.
Via de website van MO ÒR Whisky is meer informatie over de verschillende bottelingen terug te vinden en daar kan tevens een brochure aangevraagd worden met daarin meer informatie over investeren in whisky.