SMWS lanceert uniek vatenprogramma

Nieuws
zaterdag, 23 december 2023 om 13:30
img 6124
The Scotch Malt Whisky Society lanceert niet alleen maar een heleboel lekkere whisky’s. De grootste whiskyvereniging van de wereld laat mensen nu investeren in whisky met een eigen vatenprogramma. Het programma gebeurt in aanloop naar de 50e verjaardag van SMWS.
Het SMWS vatenprogramma heet dan ook toepasselijk: 50th Anniversary Cask Club’. Leden van The Scotch Malt Whisky Society kunnen zich inschrijven voor het programma en zo in de komende tien jaar hun eigen whisky volgen in een unieke reis die van het vat tot de fles leidt. In het programma zijn vaten van twee distilleerderijen beschikbaar.
De ene is een geturfde whisky, afkomstig van een van de Schotse eilanden, en de ander is een ongeturfde whisky uit Speyside. Kopers kunnen naast de keuze voor de regio ook kiezen wat voor vat het mag worden. De keuzes zijn onder andere ex-bourbon of Oloroso sherryvaten.
Euan Campbell, hoofd van whiskycreatie bij SMWS, vertelt dat iedereen die lid wordt van de club niet zomaar een whisky in een vat koopt. ‘Je koopt een kunstwerk dat tot in de perfectie wordt gerijpt.’ Hij legt uit dat iedere deelnemer tijdens de reis, die 10 jaar duurt, mag ervaren hoe de whisky in het vat rijpt.

SMWS vatenprogramma is niet alleen maar wachten

Het is namelijk niet alleen maar wachten in de tien jaar dat de gekochte whisky rijpt. Gedurende de periode worden er ook momenten geprikt waarop de whisky geproefd kan worden. SMWS maakt regelmatig proefmonsters die opgestuurd worden naar de eigenaar.
Daarnaast krijgt iedereen die meedoet met het SMWS 50th Anniversary Cask Club vatenprogramma een geschenkdoos, een ingelijst certificaat van eigendom voor het vat, een glazen pipet, een jaar lidmaatschap op The Scotch Malt Whisky Society om weg te geven. Last but not least, zit er een uitnodiging bij voor het feest over tien jaar als de 50e verjaardag van SMWS gepland staat. Dat feest is in Edinburgh.
De prijs per vat varieert van 4000 pond (omgerekend ongeveer 4600 euro() tot 5500 pond (omgerekend ongeveer 6350 euro). Dit bedrag is inclusief 10 jaar opslag en verzekering. Het bottelen, de accijnzen en de BTW moeten bij het bottelen nog afgerekend worden.
Op dit moment lijkt het erop dat er om mee te doen een adres in het Verenigd Koninkrijk nodig is, al meldt SMWS wel dat voor internationale leden een dramcierge klaarstaat met info. Voor de voorwaarden om mee te kunnen doen en de exacte bedragen kun je terecht op de website van SMWS.

POPULAIR NIEUWS