Spanje investeert flink in whisky

Spanje investeert flink in whisky

Spanje heeft het afgelopen jaar een hoop geld geïnvesteerd in whisky, zo blijkt uit het 2022 Whiskey Cash Market Report van investeerder Braeburn Whiskey. Alleen het Verenigd Koninkrijk investeerde meer.

Er wordt in heel Europa flink wat geld geïnvesteerd in whisky. Het is natuurlijk niet gek dat het Verenigd Koninkrijk bovenaan staat, maar Spanje blijkt nu op de tweede plaats te staan wat betreft de hoogste investering. Daarbij stoot het land Duitsland van de tweede plek: Spanje kocht in 2022 maar liefst 103 Schotse whiskyvaten, terwijl Duitsland er 88 kocht. Daarmee waren de landen goed voor respectievelijk 5,2 en 4,5 procent van de Europese verkopen.

Hoewel Spanje dus op de tweede plek staat, is er wel een groot verschil met het Verenigd Koninkrijk op nummer 1. Het Verenigd Koninkrijk was namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 74 procent van alle Europese verkopen. Het is dan ook geen verrassing dat de meerderheid van alle whiskyinvesteerders uit Europa komt, namelijk bijna 75 procent.

Iets meer dan 18 procent komt uit Azië en 3,91 procent uit Noord-Amerika. In Azië was China de grootste investeerder met 49 procent, gevolgd door Singapore met 21,7 procent en Japan met 15,7 procent.

Meer jonge investeerders in whisky

Ook opvallend was dat er dit jaar meer jonge mensen waren die investeerden in whisky. Millennials (1981 – 1996) waren verantwoordelijk voor 12 procent en Gen Z (1997 – 2012) voor 5 procent van alle verkopen. Meer dan 40 procent van de investeerders was afkomstig uit Gen X (1965 – 1980).

Daarnaast zag Braeburn Whiskey dat er een groot verschil was tussen mannen en vrouwen. Mannen waren met 89,5 procent verantwoordelijk voor alle transacties, vrouwen voor 7.1 en in 3.4 procent van alle gevallen ging het om gezamenlijke aankopen waarbij zowel mannen als vrouwen betrokken waren.

Het rapport keek ook naar welke Schotse distilleerderijen het vorig jaar het beste deden. Daarbij stond Laphroaig bovenaan met een verwachte groei van 18,75 procent. Op twee staat Staoisha met 17,74 procent en op 3 Bunnahabhain met 17,57 procent. Onder meer Highland Park, Macallan en Caol Ila staan eveneens in de top 10.

Braeburn Whisky positief over toekomst

Directeur Niall Brown van Braeburn Whiskey is positief over de toekomst van whisky. Hij laat weten dat ‘de prestaties van de beleggingsmarkt in Schotse whisky overeind bleven, ondanks een jaar waarin de inflatie aanzienlijk steeg en de onzekerheid door het conflict in Oekraïne boven ons hoofd hing’.

Terwijl het goud daalde en andere markten over het algemeen met dezelfde cijfers eindigden als een jaar geleden, steeg de waarde van de BC20 Whiskey Cask Index met dubbele cijfers. Dit laat zien dat beleggers zich niet alleen tot de Schotse whisky wenden als middel om hun vermogen te laten groeien, maar ook om hun vermogen te beschermen in tijden van hoge inflatie en instabiliteit van de markt.

Lees meer over:
investeren

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties