Dit land drinkt de meeste alcohol van heel Europa

Nieuws
vrijdag, 19 mei 2023 om 17:00
whiskywall
Benieuwd waar in Europa nou de meeste alcohol wordt gedronken? De Abbeycare Foundation, een organisatie met verschillende verslavingsklinieken in het Verenigd Koninkrijk, heeft daar nu een antwoord op. De organisatie analyseerde data van de Wereldgezondheidsorganisatie uit heel Europa om erachter te komen welke landen de meeste alcohol drinken.
Wat blijkt? Europeanen drinken elk jaar bijna het dubbele (!) van het wereldwijde gemiddelde van alcohol per hoofd van de bevolking. De gemiddelde consumptie van bier, wijn en sterke drank is per persoon 11.85 liter per jaar, terwijl het wereldwijde gemiddelde jaarlijks 6,18 liter bedraagt. Overigens werd er alleen gekeken naar de bevolking van 15 jaar en ouder.
Drie landen spannen de kroon: op drie Servië met een gemiddelde van 14.09 liter per jaar, op twee Tsjechië met 14,26 liter en op één? Op één staat ons eigen land, met een gemiddelde van maar liefst 14,9 liter alcohol per jaar. Hoewel Europeanen gemiddeld dus nog net niet het dubbele van het wereldwijde alcoholgebruik halen, komt Nederland daar ruim boven. Het land met de laagste alcoholconsumptie is Turkije, met maar 1.77 liter per jaar.

Alcoholgerelateerde problemen

De Abbeycare Foundation keek ook naar gegevens over kwesties in verband met alcoholgebruik onder Europeanen. Daaruit blijkt dat Rusland de meeste alcoholgerelateerde problemen heeft. Alcohol draagt bij aan 21% van de sterfgevallen in Rusland, en 14% van de sterfgevallen was te wijten aan directe gebruiksstoornissen, terwijl bij 22% van de verkeersdoden alcohol in het spel was.
Het land heeft dan ook het op een na hoogste percentage van zwaar episodisch drinken (60%), wat betekent ‘een grote hoeveelheid alcohol consumeren in een korte periode, met ernstige intoxicatie tot gevolg’. Op één staat Litouwen met een percentage van 62%.
Een woordvoerder van de Abbeycare Foundation zei het volgende over het onderzoek:
‘Alcoholmisbruik in Europa is een complex probleem da diep geworteld is in het sociale en culturele weefsel van het continent, en het oplossen ervan vereist een veelzijdige aanpak die rekening houdt met zowel individueel gedrag als bredere maatschappelijke factoren. Drinken kan leuk zijn en alcohol kan veilig met mate worden geconsumeerd, maar de cijfers schetsen een veel donkerder beeld van vroegtijdig overlijden, mentale en fysieke gezondheidsproblemen en langdurige verslaving of drankmisbruik. Alcoholisme en omliggende problemen kunnen soms binnensluipen door factoren van buitenaf, zoals stress, depressie en sociale groepen.’

Minder alcohol drinken?

Wil jij minder drinken, maar vind je het lastig om alcohol op te geven? Whisky Monkeys zette eerder alle alcoholvrije whisky’s voor je op een rijtje. Ook hebben we een recept voor een alcoholvrije whisky-cocktail voor je.