Speciale B17G whisky van Drumlin gaat nog een jaar in een ex-Ardmore quarter cask

Nieuws
door Monkey
woensdag, 15 maart 2023 om 13:00
b17 bomber
Drumlin Distillery heeft al drie jaar een heel speciaal vat liggen. De whisky die daarin aan het rijpen is, is opgedragen aan de crew van de Amerikaanse bommenwerper B17G. Over een jaar is de Nederlandse whisky klaar, maar gedurende dat jaar wordt er nog een bijzonder tintje aan de whisky meegegeven.
De B17G whisky zal namelijk nog een extra tourtje maken van het huidige vat naar een nieuw vat: een ex-Ardmore quarter cask. Dit werd onlangs bekendgemaakt via een post op de Facebook-pagina van Drumlin Distillery. De Nederlandse distilleerderij meldt dat er een goed gesprek met de mannen gevoerd is en dat zij vinden ‘dat ze voor dat laatste jaar, hun laatste 'tour of duty' wel iets zachtere omstandigheden hebben verdiend dan het harde leven van de afgelopen drie jaar.’
De Drumlin whisky heeft eerst twee jaar in een nieuw vat gerijpt. Daarna is deze in een ex-bourbon vat gegaan om nog eens twee jaar te rijpen. Het laatste jaar mag de whisky volgens de crew verhuizen van Engeland naar Schotland. Het ex-Ardmore vat zal de speciale B17G whisky voorzien van een klein snufje peat.
Drumlin meldt er het volgende over: ‘Volgens mij een winnende combinatie, but only time will tell’.

Wat is de B17G waar Drumlin het over heeft?

De speciale whisky die Drumlin Distillery aan het maken is, is opgedragen aan de B17G crew. Dit is de bemanning van de gelijknamige bommenwerper die op 8 mei 1944, een jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, neerstortte. Het Amerikaanse Flying Fortress vliegtuig met de bijnaam ‘Our Baby’ raakte beschadigd tijdens een bombardement op Berlijn.
Nadat de schade geconstateerd werd, probeerde de bommenwerper een noodlanding te maken op het nabije vliegveld. Tijdens deze poging openden Duitse troepen het vuur op Our Baby. Het vliegtuig werd geraakt en stortte neer. Uiteindelijk crashte de bommenwerper vlakbij de locatie van Drumlin Distillery bij het dorp Darp, waarbij alle tien de inzittenden het leven lieten.
Drumlin Distillery wil de crew van het vliegtuig eren met de speciale B17G whisky die over iets meer dan een jaar uit moet komen. De whisky komt precies 80 jaar na de fatale crash uit, op 8 mei 2024. Of deze dan ook in de schappen terechtkomt, is niet zeker. Wel kan er al met enige zekerheid gesproken worden over een limited edition, gezien Drumlin het over slechts ‘een vaatje’ heeft.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties