Willem Veldman over nieuwe batch Limburgse whisky: 'De kleur is echt prachtig'

Nieuws
maandag, 15 juli 2024 om 7:00
limburgse whisky van veldman stokerij
Het bruist in het Limburgse heuvellandschap. Het duurt niet lang meer of er komt een nieuwe batch uit van Limburgse Whisky van Veldman Stokerij. Het gaat om een gelimiteerde single malt whisky.
Schrijf 27 juli maar in je agenda, want dan is het zover. Op deze dag verschijnt de 8e oplage van Limburgse Whisky, al jaren een goedverkopende drank van Veldman Stokerij. Het gaat om een single barrel whisky die licht geturfd is en dus prima bij de zomer past. 

Klup Veldman

Hoe de whisky smaakt, moeten we nog even afwachten. Want een week voor de lancering, op 20 juli, wordt het Limburgse levenswater geproefd met een select clubje.
Deze groep staat ook wel bekend als Klup Veldman: 'dé klup veur luuj die van gezelligheid en 'n oer-Limburgs dröpke haaje.' Er zijn ongeveer 50 leden. Daarvan mag een aantal de tasting notes bepalen.

'De kleur is echt prachtig'

De whisky heeft dezelfde basis als de voorgaande expressies van Limburgse Whisky en worden allemaal gedistilleerd in een unieke zelfgemaakte stookketel, naar oud Limburgs gebruik. Willem Veldman, master distiller en eigenaar van de stokerij, is blij met het resultaat van de nieuwe whisky. Zo laat hij in reactie met Whisky Monkeys het volgende weten:
'Het is één van de weinige oplagen die ik eerst een periode liet rijpen op ex-bourbon voordat hij op het gebruikelijke ex-rode wijnvat verder kon rijpen. Sinds de eerste oplage met deze behandeling op fles ging weet ik dat dit best veel invloed heeft op het karakter van de whisky. Bij het volgen van de smaakontwikkeling blijkt dat ook bij Nr.8 het geval is. De toets van bourbon is goed te herkennen en de kleur is echt prachtig, bijna tegen rosé aan.
De whisky is iets ouder dan drie jaar en wordt gebotteld op 40 procent alcohol by volume. Verder is de whisky ongekoeld gefilterd.  

Gezonde spanning

Hoewel Veldman al jarenlang aan de weg timmert en regelmatig allerlei mooie dranken uitbrengt, waaronder whisky heeft hij gezonde zenuwen voor deze lancering. 'Het blijft altijd erg spannend hoe de whisky door de liefhebbers wordt ontvangen.'

Zeer gelimiteerd

De whisky wordt te koop aangeboden voor 64 euro. Omdat de oplage zo gelimiteerd is en voorgaande edities snel uitverkocht raakten, moet je wel enige moeite doen om een fles te bemachtigen. Dit zijn de officiële verkooppunten:
  • De Drankenmarkt, Roermond
  • Mitra Remunj, Roermond
  • Danny's Drankenshop, Roermond
  • Slijterij-wijnboetiek het Steenhuis, Vlodrop
  •  Slijterij Salut, Reuver
  • Slijterij Salut, Belfeld
  • Slijterij Teeuwen, Tegelen
  • Wijnhuis Blerick, Blerick
  • De Gerdeneer, Boekend
Zodra de tasting notes bekend zijn, zullen we die hier op de website delen. Dit is wat we allemaal eerder geschreven hebben over Veldman Stokerij.
Mede mogelijk gemaakt door Veldman Stokerij.

POPULAIR NIEUWS