The Balvenie Fifty First Edition is een feit en is 60 jaar oud

Nieuws
woensdag, 07 augustus 2024 om 7:00
the balvenie fifty the first single malt whisky 1
The Balvenie Distillery uit de Schotse Speyside heeft al een indrukwekkende reeks van oude whisky's op haar naam staan. Daar komt nu een nieuwe expressie bij: The Balvenie Fifty: First Edition whisky.
De nieuwe single malt whisky is de tweede expressie in de Old and Precious whiskyserie van het merk. De eerste expressie in de set is The Balvenie Sixty, een 60-jarige The Balvenie whisky die uit een hogshead vat uit 1962 komt. Dat is het jaar dat David Stewart in dienst kwam bij de stokerij.
Stewart heeft inmiddels het stokje overgedragen aan Kelsey McKechnie, de malt master bij de distilleerderij. Zij selecteerde voor The Balvenie Fifty: The First Edition één vat met vloeistof uit 1974 en bottelde deze op 50-jarige leeftijd.

Wat is The Balvenie Fifty The First whisky?

McKechnie vertelt dat deze The Balvenie niet zomaar een 50 jaar oude whisky is. De whisky staat voor veel meer dan een amberkleurige drank.
'Het is een viering van het rijke erfgoed van Speyside en een bewijs van het vakmanschap en de toewijding van The Balvenie Distillery.'
The Balvenie Fifty: First Edition whisky is gebotteld op 52,3 procent alcohol by volume (ABV). De smaak van de drank wordt door de distilleerderij in de tasting notes als volgt omschreven:
  • Neus: Aroma's van rijk fruit, cassis en gekonfijte abrikoos, met een laagje delicaat cederhout en verwarmende nootachtige kruiden. 
  • Smaak: Smaken van gekarameliseerd fruit, rijke kruiden en zachte vanille. Dit komt bij elkaar met een delicate kruidigheid en citrussmaak.
  • Afdronk: Onbekend.

Een unieke verpakking

De whisky wordt geleverd in een verpakking die samen met Croglin, een ambachtelijk atelier in Cumbria, ontworpen is. De koker is van hout gemaakt en bestaat uit meer dan honderd delen. Op het oog lijkt het dat de fles in een gedraaid stuk hout zit, dat slechts enkele millimeters van de fles whisky vrijgeeft.
Op de buitenkant is de koker met een rand van 14-karaats vergulde messing versierd. Verder is in goudkleurige letters de naam van de distilleerderij én de leeftijd van de whisky te zien. De fles rust op een sokkel van verguld metaal en hout.
Wat de prijs van de The Balvenie Fifty: First Edition whisky precies wordt en waar de expressie te koop wordt aangeboden, is nog niet bekend. Verder is ook de oplage van de single malt whisky niet onthuld en wanneer de fles precies beschikbaar zal zijn.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR17.99
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: The Balvenie

POPULAIR NIEUWS