Van deze Teeling single malt whiskey zijn slechts 140 flessen wereldwijd

Nieuws
maandag, 20 mei 2024 om 7:00
teeling 40yo single malt whiskey
The Spirit of Dublin heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Teeling heeft namelijk een single malt whiskey onthuld die maar liefst 40 jaar oud is. Daarmee is dit de oudste expressie van de distilleerderij tot nu toe.
De nieuwe Teeling whiskey is onderdeel van de Vintage Reserve Collection van het merk. Daarin zijn eerder een 30 jaar oude single malt whiskey en de 32 Year Old Single Malt Rare Cask Rivesaltes uitgekomen.
De oudste expressie was tot nu toe een 37 jaar oude Teeling whiskey, maar die titel gaat nu naar de 40 Year Old Single Malt whiskey. Jack Teeling, oprichter van de Teeling Whiskey Company, vertelt dat het bedrijf ontzettend trots is op de expressie en het feit dat er een stukje whiskeygeschiedenis geschreven is.

Wat is de Teeling 40 Year Old Single Malt whiskey?

Net als de andere whiskeys in de Vintage Reserve Collection van de stokerij, is de Teeling 40 Year Old Single Malt whiskey geselecteerd door Alex Chasko, meesterdistilleerder en meesterblender bij de distilleerderij. De expressie is gestookt van 100 procent gemoute gerst en heeft uitsluitend gerijpt in een ex-Amerikaanse bourbonvat.
Daarna is de Ierse godendrank non-chill filtered en zonder toevoegingen gebotteld op 42,2 procent alcohol by volume (ABV). Dit zijn de officiële tasting notes van de Teeling 40 Year Old Single Malt whiskey:
Neus: Lichte bessencompote met toetsen van bosbes en aardbei, honing, groene munt, gekonfijte sinaasappelschil en lichte specerijen.
Smaak: Verwarmende textuur met tonen van kokosnoot, melkchocolade, perziksorbet, honingmeloen en mandarijn.
Afdronk: Lange, luxueuze afdronk met subtiele kruiden, zachte eikenhouten tannines en honingzoetheid.
De whiskey zit in een met de hand genummerde glazen karaf met een gouden inlay en een verzwaarde kurk. Het geheel wordt in een exclusief houten kistje geleverd, samen met een ertificaat van echtheid en een uitnodiging voor een proeverij bij Teeling.
De prijs van een fles is 15.000 euro en er zijn slechts 140 flessen gebotteld. Je vindt de fles op de website van Teeling Whiskey Distillery.

Opbrengsten van de Teeling whiskey voor een goed doel

Teeling heeft aangeven dat de opbrengst van de whiskey voor een deel naar de toekomst gaat. De distilleerderij wil zo ‘de volgende generatie leiders en vernieuwers in de Ierse brouwerij-, distilleer- en horecasector ondersteunen en inspireren met mentorschapprogramma's en financiering’
De distilleerderij doet dat via het Phoenix Rising Scholarship in samenwerking met de Technological University Dublin’.
Lees hier wat we nog meer over Teeling hebben geschreven.
Foto's: Teeling Whiskey Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties