Op zoek naar een lekkere Nederlandse whisky? Een overzicht van Horstman whisky's

Best of
vrijdag, 26 april 2024 om 16:00
horstman whiskys 2
Je hoeft niet altijd naar Schotland of andere landen om mooie whisky’s te vinden. Ook in ons eigen kikkerlandje wordt er prachtige aqua vitae gemaakt. Vandaag nemen we je virtueel mee naar Twente waar distilleerderij Horstman al een tijd whisky stookt. Dit zijn alle Horstman whisky’s op een rij.

Whisky Rood

Laten we beginnen met het standaard assortiment van distilleerderij Horstman. We hebben de Nederlandse vlag die natuurlijk bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw. Als we wit niet meerekenen als kleur, blijven blauw en rood over.
Laten dit nou net de namen zijn van de twee whisky’s uit het standaard assortiment van Horstman. De Rood is de meest toegankelijke expressie van de twee en ook meteen de goedkoopte. Deze fles kost namelijk slechts drie tientjes, wat anno 2024 natuurlijk geen geld is.
Dan komen we meteen bij de speerpunten van Johan Horstman. Hij vindt het namelijk belangrijk om eerlijke whisky aan te bieden, wat niet alleen betekent goede kwaliteit, maar ook een goede prijs.
Whisky Rood is een graanwhisky, die bestaat uit 50 procent gerst en 50 procent tarwe. Dit zorgt voor een zachte smaak. Wij hebben deze whisky eerder al geproefd en uitgebreid gerecenseerd.
Zo schreef Whisky Monkey Harry het volgende: ‘De gerst maakt Horstman Rood krachtig met een tikje peper, terwijl de tarwe deze whisky bloemiger en zachter maakt. Misschien heeft deze whisky de geur van Twentse weide… of natuurlijk een Twents graanveld.’

Whisky Blauw

Dan gaan we door naar de tweede whisky uit het kernassortiment, de blauwe expressie. Vind je de Rood lekker, maar zoek je een Horstman whisky met een iets meer uitgesproken karakter?
Dan zit je goed bij de Blauw. Dit Twentse godenwater is gemaakt met mout van The Swaen en is drie keer gedistilleerd. De prijs zit zeker in het rijpen van de whisky. Want deze godendrank heeft negen jaar gerijpt in een sherryvat. Ook deze whisky hebben we gerecenseerd. Daarin staat:
‘In de mond komt de zoetheid van de sherry goed naar voren, wat aangevuld wordt met krachtige tonen van chocolade en karamel. Een ondertoon van kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel geven een fijne diepte aan de smaak. Het mondgevoel is warm en de tong wordt omhelst door een subtiel olieachtige textuur. Ook de alcoholsterkte is goed geïntegreerd, dit zorgt ervoor dat de smaken op een prettige manier worden onthuld. De afdronk is warm en middellang.’

Single Malt Whisky

Het standaard assortiment van Distilleerderij Horstman bestaat uit twee whisky’s, maar ook nog een andere drank. Het is een feit dat whiskydrinkers fan zijn van single malt whisky’s. Die heeft Horstman ook. Het gaat om levenswater dat twee keer gedistilleerd is. Benieuwd naar hoe deze whisky smaakt?
Om de officiële website staat het volgende: ‘De intensieve smaak wordt vervolmaakt tijdens de aansluitende rijping van nog eens een jaar op een Bourbonfust. Dit alles zorgt voor een contrasterende smaaksensatie van donkere chocolade, diep eiken, zoete karamel en fruitige rode vruchten.’
Deze whisky kun je het hele jaar door drinken.

Whisky Herfstspirit

Nu we het gehad hebben over het standaard assortiment, gaan we door naar een limited edition. Horstman heeft namelijk een gelimiteerde whisky op de markt gebracht, de zogeheten Horstman Whisky Herfstspirit. Het is een whisky die bij uitstek geschikt is voor mensen die zin hebben in de herfst én een mooie dram in de hand kunnen gebruiken.
Heb je er al weleens aan gedacht om in de herfst een wandeling te maken, als de lucht fris ruikt en de bladeren de straten bedekken als een mooi tapijt? Als je dan wat kilometers in de benen hebt, loont het dubbel zo hard om daarna een mooie whisky in te schenken.
De gelimiteerde herfst-editie is zes keer gedistilleerd ‘op een zeer specifieke manier’. Deze dram is namelijk gemaakt op basis van Bokbier. Horstman is op zoek gegaan naar een smaakprofiel dat aansluit bij de herfst. Deze whisky heeft een smaak van honing en cranberry en leent zich prima voor bij een Franse kaas of gedroogde worst. 
horstman 25yo moonshine whisky
De Horstman 25 Years Old Moonshine is inmiddels niet meer te koop

Whisky Moonshine

Dan is het nu tijd voor het luxe portfolio van Distilleerderij Horstman. Want daar zijn twee whisky’s tot dusver onderdeel van: de Whisky Moonshine en de Whisky 28 Years. We beginnen met degene die als eerste op de markt is gebracht, namelijk Whisky Moonhine.
In een exclusief interview met Whisky Monkeys liet Johan Horstman eerder al weten dat hij een ‘echte’ moonshiner is. De liefde voor het stoken van mooie dranken stroomt min of meer door zijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat hij in 2020 een whisky op de markt bracht met de titel Moonshine.
Dit is een 25-jarige whisky en een waar collector’s item. Er zijn slechts 65 flessen van deze whisky’s uitgebracht en je raadt het vast al: die zijn allemaal uitverkocht. Mocht je er ooit één tegenkomen, weet je dat dit dus een bijzondere en zéér gelimiteerde whisky is.
horstman 28 monkeys
De trots van de distilleerder: de 28 jaar oude whisky

Whisky 28 Years

Dan komen we aan bij de laatste whisky op deze lijst. Want dit is dé whisky waarmee Horstman geschiedenis heeft geschreven. Wie had verwacht dat er ineens een Nederlandse distilleerderij zou zijn die out of the blue de oudste Nederlandse whisky op de markt zou brengen? Waarschijnlijk niemand. De oudste Nederlandse whisky tot dusver was een 27-jarige Millstone.
Volgende maand is het zover en dan brengt Horstman dus een 28-jarige expressie op de markt. Een unicum! Ook dit is een gelimiteerde whisky, waarvan slechts 300 flessen beschikbaar zijn. De meeste daarvan zijn al uitverkocht, maar er zijn nog een paar flessen te koop.
De tasting notes lees je in onze recensie:
Mede mogelijk gemaakt door Distilleerderij Horstman.

POPULAIR NIEUWS