5 whisky's met een tequila cask finish op een rij

Nieuws
zondag, 05 mei 2024 om 7:00
Writers Tears Single Pot Still Tequila Cask whiskey
Het is vandaag 5 mei, oftewel Cinco de Mayo. Het is dé dag om de Mexicaanse cultuur te vieren en dat doen we met vijf whisky tips met een tequila cask finish. Deze vijf whisky's zijn door een extra periode in een vat van de Mexicaanse agavedrank net even wat anders geworden.
The Little Book of Tequila Image
The Little Book of Tequila
EUR7.95
Op voorraad
Koop op bol.

Writer’s Tears Single Pot Still Tequila Cask Finish Whiskey

We beginnen in Ierland met een single pot still whiskey die een afwerking in tequilavaten gekregen heeft. De Writer’s Tears Tequila Cask Finish Irish whiskey is geboren uit een samenwerking van twee bedrijven die onder hetzelfde moederbedrijf vallen: Walsh Whiskey Distillery en Amber Production Tequila.
De Ierse distilleerderij heeft zijn single pot still eerst gerijpt in ex-bourbon vaten. Daarna zijn er Añejo tequilavaten gebruikt om de drank nog een finish van negen maanden te geven. Het resultaat is een whiskey met aroma’s van kruidenlikeur in de neus en gebruiken peper en tabaksbladeren in de mond.
En het mooie is dat de whiskey vanaf vandaag wereldwijd op verschillende plekken te koop is voor ongeveer 100 euro.

Lagavulin 12 Years ‘The Ink of Legends’ Special Release 2023

Lagavulin heeft een mooie kruising uitgebracht, waarbij het rokerige turfachtige profiel van de distilleerderij aangevuld wordt met zoete en peperige tonen uit Mexico. De Islay whisky heeft na de rijping een finish gekregen in Don Julio Añejo Tequila vaten die voor een culturele twist aan de expressie gezorgd hebben.
De single malt whisky heeft in de neus aroma’s van Padrón pepers, kampvuur rook, steenfruit, witte chocolade en verkoolde ananas. Op de tong verwent de dram liefhebbers met kruidenrook, gestoofde pruimen, sinaasappelschil en eikenkruiden. Gezien de whisky op vatsterkte gebotteld (56,4 procent alcohol) is, wil je hier wel een druppeltje water bij doen.

Deanston 15 Years Old Tequila Cask Finish whisky

Halverwege de lijst zijn we in de Schotse Highlands aanbeland. Daar heeft Deanston namelijk een 15 jaar oude Tequila Cask Finish whiskey gemaakt. De limited edition single malt whisky heeft 15 jaar gerijpt in eikenhouten hogsheads, waarna er met de hand ex-tequilavaten geselecteerd zijn uit de Altos in Jalisco regio (ook wel de highlands van Mexico genoemd).
In deze vaten heeft tequila van blauwe agave gezeten wat terugkomt in de drank. De Deanston single malt whisky heeft warme kruidige tonen met geroosterde amandelen en lichte tonen van eikenhout. In de lange afdronk zijn voornamelijk zoete tonen aanwezig. De drank is op 52,5 procent alcohol by volume (ABV) de fles in gegaan.

Smokehead Terminado Tequila Cask finish

Voor liefhebbers van rook is er naast de Lagavulin nog een flink rokerige expressie afkomstig van Islay. De Smokehead Terminado Tequila Cask single malt whisky is volgens het whiskymerk ‘een ontmoeting van twee rusteloze spirits’ : whisky en tequila. De amberkleurige drank heeft geen leeftijdsaanduiding en is gebotteld op 43 procent alcohol.
De kruising van rook en tequila die de Smokehead Terminado Tequila Cask brengt bestaat uit sterke tonen van turf en rook met vanille zandkoekjes, bloedsinaasappel, ananas en gebrande suiker. In de mond ontploft de whisky met tonen van rook, citrus, mout, toffee en limoen, gevolgd door perzik en maïs. Het geheel kent een zoete afdronk met een klein beetje peper.

Chivas Regal Extra 13 Years Old Tequila Cask finish

We sluiten af met een blended whisky. De Chivas Brothers hebben haar Chivas Regal Extra 13 Years Old whisky verrijkt met een nieuw smaakprofiel door de blend nog een tijdje in tequilavaten te stoppen. De drank heeft daardoor een twist gekregen waarbij Schotland en Mexico in de fles bij elkaar komen.
Het profiel van de whisky combineert zoete smaken van vanille en honing met geroosterd eikenhout, wat rook en kruiden. De whisky is op verschillende plekken in het land te koop voor slechts een paar tientjes.

POPULAIR NIEUWS