Writer's Tears Tequila Cask Finish Whiskey Review

Reviews
zondag, 28 april 2024 om 15:00
writers tears tequila cask review
Bij de Walsh Whiskey Distillery wordt al jaren Writer’s Tears Irish Whiskey gestookt. De distilleerderij heeft een primeur uitgebracht door de eerste Irish single pot still whiskey uit te brengen met een finish in Mexicaanse Tequila vaten. Wat deze combinatie oplevert lees je in deze Writers Tears Tequila Cask Finish Whiskey Review.
Soms is het makkelijk als je een drankenbedrijf hebt met meerdere gedistilleerde dranken in het portfolio. Amber Beverage Group heeft dat geluk. Onder de vlag van het bedrijf stookt Walsh Whiskey Distillery al jaren de Writer’s Tears whiskey in Ierland. In Mexico distilleert Amber Production Tequila het gelijknamige Mexicaanse drankje.
De twee bedrijven hebben samengewerkt om de speciale editie van Writer’s Tears Irish whiskey te creëren. De Ierse expressie die uit een single pot still komt is namelijk na de initiële rijping in ex-bourbon vaten nog negen maanden in Añejo tequilavaten gegaan. Daarna is de drank zonder leeftijdsaanduiding gebotteld op 47 procent alcohol by volume (ABV).
De drank is exclusief verschenen in de schappen van de Travel Retail van The Loop in Dublin om te testen hoe de expressie bij het publiek ligt. Vanaf 5 mei 2024 (Cinco de Mayo) wordt de whiskey breder uitgebracht met een prijskaartje van 99 euro. Wat krijgen liefhebbers van de godendrank daar precies voor?
Writers Tears Single Pot Still Tequila Cask whiskey
De Writers Tears Single Pot Still Tequila Cask whiskey heeft een ontzettend kleurrijk label gekregen

Zien, ruiken, proeven

Land Ierland
Distilleerderij Walsh Whiskey Distillery
Soort whisky Single Pot Still Irish Whiskey
Kleur Koper
Geur Aroma's van aardse kruidenlikeur
Smaak  Hints van gebroken zwarte peper en tabaksbladeren
Afdronk Zoet en verwarmend met tonen van vanille en koffie
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 47 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Ongeveer 99 euro

Een fles om van te smullen

De Writer’s Tears Tequila Cask Finish is een kleurrijke expressie die een groot deel van haar smaak aan Mexico te danken heeft. De Ierse distilleerderij uit dat met een kleurrijke en luxe koker en een fles met een toepasselijk label voor de limited edition whiskey.
De metalen koker is rood met blauw en heeft een reliëf van een Mexicaanse calavera (een suikerschedel) met een hoed vol bloemen. Daarboven is in grote letters groot de merknaam van de whiskey te lezen en dat het een limited edition betreft. De suikerschedel komt ook terug op het label.
De fles is het standaard model zoals je van een Writer’s Tears gewend bent. Het model hiervan is smal en lang met een hoge hals die voor een statige look zorgt. Bovenop schittert een geweldige houten dop die erg stijlvol is. Hierop is namelijk een metalen embleem met het Writer’s Tears logo te vinden. Door de luxe uitstraling van de kurk van de fles voelt de limited edition single pot still whiskey nog wat meer premium aan.
Writers Tears Single Pot Still Tequila Cask whiskey
De dop van de fles is minstens net zo mooi vormgegeven als de koker waarin de Writer's Tears whiskey zit

Agave ontmoet mout

De goudkleurige whiskey van Writer’s Tears stelt zich direct bij het openen van de fles met subtiele geuren voor. In de neusvleugels heeft de drank in eerste instantie zoete tonen van rijp fruit zoals mandarijn en rode bessen en kruidige tonen van peper, kaneel, tabak en limoen. Dit wordt gevolgd door wat meer bloemige tonen die doen denken aan witte lelie. Het geheel komt zoet en verleidelijk over, maar niet zo zoet als een pas geopende snoepwinkel. Het is dus niet overdreven in de neus.
Op de tong begint de Writer’s Tears Single Pot Still Tequila Cask finish met een klein laagje olie, dat als een voorbode fungeert voor een explosie aan smaken. Het begint met een kleine prikkel achter op de tong die, naarmate de drank langer in de mond gewalst wordt, steeds verder uitbreidt.
Naast het pepertje rollen er smaken van agavesiroop, honingachtige tonen, toffee en bloemige tonen over de tong in combinatie met exotisch fruit zoals sinaasappel en onrijpe banaan. Daarnaast zijn er wat kruiden die doen denken aan nootmuskaat. Richting de middellange afdronk duiken er nog wat meer kruiden op die het geheel wat verwarmend afscheid nemen.
Ondanks het redelijk lage alcoholpercentage van 47 procent is het smaakprofiel van de whiskey uit de Walsh Whiskey Distillery redelijk complex. Het zorgt ervoor dat er bij verschillende slokken regelmatig een andere whiskey in het glas zit en daarmee krijgen whiskeyliefhebbers absoluut waar voor hun geld.

Conclusie Writers Tears Tequila Cask Finish Whiskey Review

De combinatie van tequila en whiskey is niet heel voor de hand liggend, maar werkt wel. De Writer’s Tears Irish whiskey heeft van zichzelf al een kruidige smaak met zoete tonen. Deze wordt naar een nieuw niveau getild door de finish in de tequilavaten van het Mexicaanse zusterbedrijf van de distilleerderij wat een complexere en zoetere vloeistof als gevolg heeft.
Voor het bedrag van ongeveer 100 euro levert de Ierse distilleerderij een drank die toegankelijk is voor de beginnend whiskeydrinker die graag op ontdekkingsreis in een smaakprofiel gaat, maar ook de wat ervaren liefhebbers bedient. Voor mensen die een zwak voor fruit en kruiden hebben, is dit een expressie die zeker een kans verdient.
+ Geweldige koker en label
+ Geen tien in een dozijn whiskey
+ Voldoende complexiteit voor liefhebbers, maar toegankelijk voor beginners
- Was misschien nog beter geweest met een hoger ABV

POPULAIR NIEUWS