Markt voor investeren in whisky weer onstuimig

Nieuws
zondag, 05 mei 2024 om 8:00
irish stats
Investeerders en verzamelaars van whisky hebben de afgelopen maand een stabilisatie van de markt voor whiskyveilingen gezien, maar die lijkt nu ten einde. Whiskystats.com heeft namelijk in april een neerwaartse lijn geconstateerd op een groot deel van de whisky indexen.
Uitzonderlijke whisky's Image
Uitzonderlijke whisky's
EUR24.99
Op voorraad
Koop op bol.
Whiskystats.com kijkt elke maand naar de index voor de 500 meest verhandelde whisky’s. Daar is afgelopen jaar een neerwaartse lijn te zien geweest, maar het leek er de eerste maanden van 2024 even op dat er herstel was. Terwijl het kwik buiten langzaam stijgt, dalen de lijnen van de indexen weer.
Veel whiskymerken hebben daarbij een kleine daling te verwerken gekregen, maar bij andere merken is een forse val te zien. Zo is er bij The Macallan, een whisky die doorgaans populaire expressies onder verzamelaars heeft, een enorme daling te zien. De index daalde met maar liefst 5,6 procent. Het merk heeft daarmee het laagste punt sinds een aantal jaren bereikt.
The Macallan is niet de hardst getroffen whisky. De veilingwaarde van Glen Grant daalde bijvoorbeeld met maar liefst 7,8 procent. De whisky was voor deze maand al een aantal jaren stabiel in waarde. De daling van de index is mede te wijten aan een botteling van Gordon & MacPhail. De Glen Grant 72 Year Old whisky is namelijk ongeveer gehalveerd in prijs ten opzichte van afgelopen jaar.

Niet alleen dalingen in de markt voor whisky investeringen

Het goede nieuws is dat er niet alleen maar dalingen te zien zijn in de cijfers van april 2024. Zo is de whisky van Springbank met 2,5 procent gestegen. Sommige expressies zitten weer op een niveau van twee jaar gelden. Als voorbeeld geeft Whiskystats.com de Springbank 1965 Authentic Collection whisky die recent verkocht is voor 5400 euro.
De Japanse Yamazaki whisky heeft ook een herstellende lijn. Whiskystats meldt voor dit merk een stijging in waarde van 2,5 procent ten opzichte van afgelopen maand. Of deze lijn de komende maanden doorzet is nog even koffiedik kijken.
Zoals afgelopen maanden bewezen hebben, kan de markt zomaar compleet anders zijn komende maand. Een volledig overzicht van de cijfers die Whiskystats.com gepubliceerd heeft van de veilingmarkt vind je op hun website.

POPULAIR NIEUWS