Waarom zie je vaak dat een whisky gebotteld is op 48,5 procent?

Nieuws
maandag, 07 oktober 2024 om 17:00
ncnean
Misschien heb je het je weleens afgevraagd waarom veel whisky’s tegenwoordig een alcoholpercentage hebben van 48,5 procent. Het is immers een specifiek getal en waar komt dat vandaan? Dat leggen wij je vandaag uit in dit artikel.
Een tijdje geleden woonden we een evenement bij van Nc’Nean in Nederland en daar vroeg een enkeling zich af waarom er specifiek gekozen wordt voor whisky die gebotteld is op 48,5 procent alcohol by volume (ABV). Een vraag die ook al een naar voren kwam in een reis naar Schotland, maar geen van de aanwezigen toen goed kon beantwoorden.

Whisky zo stabiel mogelijk houden

Nc’Nean heeft ons verlost en komt met een uitleg.
‘We weten dat spirit niet echt ontwikkelt zodra een fles eenmaal open is. Maar als een fles 20 of 30 jaar lang whisky bevat, half leeg, dan zal het wat gaan bewegen. 48,5 procent is het meest stabiel en dat is het aantal graden waarop dit het minst zal gebeuren.’
Amber Morrison.
Veel mensen zullen een hoger alcoholpercentage kunnen waarderen in plaats van de minimale 40 procent vanaf wanneer whisky de naam whisky mag dragen. Maar de volgende keer dat jij in een winkel staat of op een festival en je allemaal flessen zit met een ABV van 48,5 procent, dan weet je nu dat je gerust zo’n fles misschien wel 20 of 30 jaar kunt bewaren.

Overgieten of niet?

Al is het advies wel als er te weinig drank in de fles zit, vooral dit over te gaan gieten naar een kleinere fles. Je wil whisky immers het liefst zo lang mogelijk lekker bewaren, nietwaar?
Mocht je dit soort feitjes interessant vinden en meer willen weten, lees dan ook eens onze rubriek Wist je dat? die elke dinsdag om drie uur ’s middags live gaat.

POPULAIR NIEUWS