Wat is bourbon eigenlijk? Uitleg van populaire Amerikaanse drank

Nieuws
vrijdag, 14 juni 2024 om 8:00
diverse bourbons
Net zoals er een internationale whisky dag is, is er ook een internationale bourbon dag. Die dag wordt vandaag gevierd op 14 juni. Uiteraard wordt dit gevierd in de Verenigde Staten, want daar is bourbon natuurlijk al heel lang een geliefde drank en daarom ook een eigen dag waard. Maar ook buiten de Verenigde Staten wordt steeds meer bourbon gedronken en terecht, want er worden hele mooie bourbons gemaakt.

Wat is bourbon eigenlijk?

Bourbon is niet hetzelfde als whisky of whiskey, dus laten we uitleggen wat bourbon precies inhoudt.
Om bourbon daadwerkelijk bourbon te mogen noemen moet drank namelijk aan een aantal regels voldoen. We zetten ze voor je op een rij:
  • De drank moet gedistilleerd zijn in de Verenigde Staten
  • De mash bill moet minimaal 51 procent mais bevatten, 
  • De spirit (white dog) moet geproduceerd worden met een alcoholpercentage van maximaal 80 procent (160 proof) 
  • De drank moet worden opgeslagen in nieuw eiken containers, waarvan de binnenkant verkoold (charred) is en er mag helemaal niks aan toegevoegd worden. 
Als we het hebben over straight bourbon, dan moet de new make spirit, oftewel de White Dog, minimaal twee jaar op vat rijpen. Het mag Kentucky straight heten als het gedistilleerd is in Kentucky en minimaal één jaar heeft gerijpt in Kentucky en daarnaast nog voldoet aan de andere hierboven genoemde eisen.

Hoe smaakt bourbon?

Als je met mensen over bourbon praat, dan wordt er al snel gezegd dat bourbon zoet is en niet veel smaak heeft. Onbekend maakt dan waarschijnlijk onbemind. Het is logisch dat er zoete bourbon bestaat omdat er altijd minimaal 51% mais gebruikt worden en er sprake is van nieuwe eikenhouten vaten.

Maar zoals het ook met whisky's is: er is zoveel meer en er zijn zoveel meer smaken voor handen. Juist doordat de de overige 49 procent van de granen heel verschillend kan zijn, kent bourbon enorm veel verschillende smaakprofielen. Zo zijn er bourbons van bloemig tot notig, van kruidig en pittig tot zelfs rokerig en ga zo maar door. Er zit voor iedereen wel wat tussen.

Zelf proeven

Om er echt achter te komen hoe een bourbon smaakt, moet je natuurlijk zelf proeven en dat kan prima in Nederland. Niet alleen zijn er veel (onafhankelijke) slijters die een mooi assortiment bourbons (en andere Amerikaanse whisk(e)y) verkopen, maar er zijn ook regelmatige proeverijen. Dat gebeurt fysiek in winkels, maar ook online.
Als er nog geen bourbon in je kast staat, is het misschien een leuk idee om er vandaag één aan te schaffen en te proosten op bourbon day. Deze Whisky Monkey gaat dat zeker doen.
Mede mogelijk gemaakt door De Monnik Dranken.

POPULAIR NIEUWS