Wist je dat Mark Reynier van de Ierse Waterford distilleerderij alles op zijn eigen manier doet?

Rubrieken
dinsdag, 14 november 2023 om 15:00
waterford peated
Ierse whiskey schrijf je met een ‘e,’ maar er is een Ierse distilleerderij die niet meedoet aan dit gebruik. Mark Reynier, eigenaar van de Ierse Waterford distilleerderij, doet het graag op zijn eigen manier. Zijn Irish whisky is hier een goed voorbeeld van.
Mark Reynier verschijnt in het jaar 1996 ten tonele door samen met Simon Coughlin en Gordon Wright de onafhankelijke bottelarij Murray McDavid op te richten. Het verhaal van Mark Reynier gaat verder met de aankoop van de Bruichladdich distilleerderij. De distilleerderij op Islay is op dat moment al zes jaar buiten gebruik als Reynier het bedrijf nieuw leven inblaast. Op een eiland waar voornamelijk geturfde whisky’s geproduceerd worden, besluit Reynier het net even anders te doen.

Terroir speelt een grote rol bij Waterford

Na twaalf jaar experimentele en bijzondere whisky’s op unieke (wijn)vaten geproduceerd te hebben, besluit Reynier na een overname door Remy Cointreau weg te gaan bij Bruichladdich. Maar zoals het met pioniers vaak gaat, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Reynier kondigt in 2013 aan dat hij een nieuwe distilleerderij start in Ierland: Waterford Distillery.
Mark Reynier gooit het in zijn nieuwe project wederom over een andere boeg. Waterford werkt met bijna uitgestorven gerstsoorten, zoals Hunter gerst. Ook de invloed van terroir, zoals dit bij wijn gangbaar is, staat centraal bij Waterfords Single Farm Origins waar alle gebruikte gerst op één boerderij in Ierland geteeld wordt.
Na Bruichladdich heeft de Britse visionair een merk voor een tweede keer goed in de markt weten te zetten. In mei 2020 werden de eerste flessen Waterford Irish whisky gelanceerd. Ja, je leest het goed: Irish whisky en niet whiskey, zoals andere Ierse distilleerderijen hun product op de markt brengen. Reynier doet het graag op zijn eigen manier en houdt de naam van Uisge Beatha aan zoals deze oorspronkelijk geschreven werd.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties