Whiskyprijzen dalen sinds piek in 2022

Nieuws
woensdag, 05 juni 2024 om 8:00
loch lomond glass whisky
Liefhebbers van een goed glas single malt whisky kunnen opgelucht ademhalen. Na een periode van forse prijsstijgingen lijkt er een einde te komen aan de whiskygekte, mede door het vertrek van beleggers die zich op de drank hadden gestort vanwege de lage rente. Hoewel de prijzen in de winkel nog achterlopen op die van veilingen, zijn de eerste voorzichtige prijsdalingen al zichtbaar. Zo meldt NOS.
Patrick van Zuidam van Zuidam Distillers uit Baarle-Nassau verwacht een normalisatie van de whiskyprijzen en ziet dit als een positieve ontwikkeling. Whisky is immers gemaakt om van te genieten, niet om naar te kijken. Johannes Moosbrugger, beheerder van de whisky-prijsindex Whiskystats, beaamt dat de gewone consument een goede tijd tegemoet gaat.
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.

Productie-uitbreiding en rijpingsproces

Naast de afnemende interesse van beleggers speelt ook de uitbreiding van de productie een rol in de verwachte prijsdaling. Tien jaar geleden werd de productie van single malt whisky opgevoerd om aan de groeiende vraag te voldoen. Zowel grote whiskymerken als kleine distilleerderijen breidden hun capaciteit uit. Deze nieuwe productie zou na het rijpingsproces van minimaal drie jaar, maar vaak langer, langzaamaan op de markt moeten komen.
Toch blijven de prijzen in de winkel vooralsnog hoog. Er gaan geruchten dat met name grote Schotse producenten de schaarste en hoge prijzen in stand houden door de nieuwe productie langer op te slaan. Of dit daadwerkelijk het geval is, blijft speculatie.

Uitdagingen bij productie-uitbreiding

Het uitbreiden van de productiecapaciteit is een complex proces, waarbij alle aspecten in samenhang moeten worden verhoogd. Van het malen van graan en het vergisten tot het distilleren, rijpen in houten vaten en afvullen. Daarnaast vereist het een relatief grote vatenopslag om de productie in een zinvol volume te kunnen doen.
Een bijkomende uitdaging is dat het uitbreiden van de productie een gok is. Het is moeilijk te voorspellen of whisky over tien jaar nog steeds zo populair zal zijn als nu. Zoals Patrick van Zuidam het samenvat: je zou een glazen bol moeten hebben waarmee je een jaar of tien in de toekomst kunt kijken.

Blijvende populariteit onder consumenten

Ondanks de verwachte prijsdalingen verwacht niemand dat de prijzen van whisky echt zullen inzakken. Roy Kroeze van Stokerij Sculte uit Ootmarsum wijst op de blijvende populariteit van de drank onder consumenten. Waar whisky vroeger meer een oudemannendrank was, is het tegenwoordig ook in trek bij jongvolwassenen. Bovendien is er van een bepaalde whisky altijd maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar, wat ervoor zorgt dat de prijzen wat hoger blijven liggen.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties