Wijn & Whisky Schuur krabbelt weer op na maanden

Nieuws
vrijdag, 21 april 2023 om 8:00
whiskystore
Eigenaren Paul en Martha Bijlsma, van de verwoeste Wijn & Whisky Schuur in Scharnegoutum zijn verheugd te melden dat hu winkel weer deels geopend is. Na de enorme brand even geleden is er een noodwinkel ingericht waar klanten alsnog hun whisky kunnen kopen.
Het heeft vier maanden geduurd, maar de Wijn & Whisky Schuur is weer ‘open for business’. Althans, voor twee dagen per week en vanuit een noodwinkel. De voormalige koetswinkel doet tijdelijk dienst als winkel. De eigenaren gebruiken de overige dagen van de week voor het heropbouwen van de zaak. Dat is een behoorlijke klus, gezien het echtpaar alles helemaal zelf doet.
Paul Bijlsma meldt in gesprek met het Sneeker Nieuwsblad dat het ‘in bealch fol wurk’ (veel werk) is. Veel dingen zijn tijdrovend. Denk aan het wachten op een nieuwe kassa omdat de oude met de gegevens in rook opgegaan is of drieduizend nieuwe kaartjes voor de schappen die gemaakt moeten worden. Maar het is voor een goed doel, want de nieuwe winkel wordt volgens Bijlsma mooi, al staat er nog geen definitieve schets op papier.
Wel is het puin van de oude Wijn & Whisky Schuur geruimd door de kraanmachinisten en andere partijen, waardoor de plek van de brand nu vrij is voor nieuwbouw. Daarbij is de winkelvoorraad die gered kon worden helemaal schoongemaakt door de eigenaren met hulp van vrienden.

Wijn & Whisky Schuur begin dit jaar in rook opgegaan

Gelukkig is het grootse deel van die voorraad ook bewaard gebleven, mede door de isolatie en beschermende muren en plafond van de winkel. De voorraadschuur is wel behouden gebleven, waar de winkelvoorraad tijdelijk in opgeslagen is. De ongekend grote brand in januari verwoestte jammer genoeg wel de boerderij die als winkel dienst deed.
Verschillende brandweerkorpsen hebben nog geprobeerd te redden wat er te redden viel, maar helaas ging de gehele boerderij verloren. De brand was dusdanig groot dat de provinciale weg urenlang deels afgesloten was voor het verkeer.
Voor het echtpaar was het vreselijk. Niet alleen ging de boerderij in vlammen op, maar ook een levenswerk en een plek waar whiskyliefhebbers van heinde en ver naartoe kwamen om hun drank te kopen. Jarnelang konden consumenten niet ontvangen worden, maar dat is nu voorbij met de opening van de noodwinkel van de Wijn & Whisky Schuur in Scharnegoutum.