Zeldzame Amerikaanse whiskey verkocht voor recordprijs

Nieuws
zaterdag, 22 april 2023 om 11:00
hamer
Veilinghuis Sotheby’s heeft een zeldzame set van vijf flessen Amerikaanse whisky verkocht voor 187.245 dollar, een record voor Amerikaanse whiskey. ‘’Dit resultaat zorgt niet alleen voor een recordprijs voor Amerikaanse whisky verkocht bij Sotheby’s, maar is ook een nieuwe maatstaf op de veilingmarkt voor verzamelbare Amerikaanse flessen,’’ aldus Jonny Fowle, hoofd van whiskey en sterke dranken bij Sotheby’s.
Het gaat om de Rare American Whiskey Selection 1976-1982, een set van vijf 700ml flessen: Old Quaker Indiana Corn Whiskey 21 years old 1976, Stitzel-Weller Kentucky Straight Bourbon 17 years old 1980, Taylor-Williams Kentucky Straight Bourbon 17 years old 1980, George T Stagg Kentucky Straight Rye Whiskey 16 years old 1981 en Buffalo Springs Kentucky Rye Mash Whiskey 15 years old 1982.
Verwacht werd dat de collectie tussen de 10.000 en 100.000 pond (omgerekend tussen de 12.377 en 132.779 dollar) zou opleveren. Daar ging de collectie met 187.245 dollar ruim overheen. Drie bieders gingen met elkaar de strijd aan voor de collectie, die erg zeldzaam is: dit is namelijk het enige exemplaar. ‘’Dit is echt een unieke collectie, het zeldzaamste lot in zijn soort dat ooit te koop is aangeboden – de enige set die bestaat en een historisch record dat een glimp opvangt van de potentiële alternatieve realiteit van het maken van Amerikaanse whisky,’’ aldus Jonny Fowle.

Geschrapt whiskeyproject

De collectie werd oorspronkelijk geproduceerd als prototypes voor een opgeschort Amerikaans whiskeyproject van United Distillers in 1997. Het uitgangspunt van dit project was het creëren van een jaarlijkse uitgave van vijf verschillende vatbestendige whiskey’s met een hoge ouderdomsverklaring. Er werden twee sets van vijf whiskey’s gemaakt, maar een daarvan is vermoedelijk verwoest tijdens een brand in een distilleerderij. De andere set werd bewaard op het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk.
Het was de bedoeling dat de whiskey’s gelanceerd werden in een gelimiteerde oplage van 6000 flessen per uitgave, maar het project werd geschrapt nadat United Distillers samenging met International Distillers & Vintners in United Distillers & Vintners, wat de sterke dranken-afdeling werd van Diageo.
De Rare American Whiskey Selection mag dan een hoop geld hebben opgeleverd, de hoofdprijs ging naar The Macallan in Lalique Six Pillars Collecton. Deze collectie leverde maar liefst 624.150 dollar op.