Exclusieve scheepswrak whisky na 128 jaar geveild

Nieuws
maandag, 03 april 2023 om 11:00
scheepswrak 2
In 1977 werd er door de Girvan Sub-Aqua Club een heuse schat opgedoken. In het scheepswrak van de SS Wallachia zat namelijk nog een verzameling whisky en bier en die is nu een fortuin waard. De whiskyschat gaat nu in de verkoop meldt BBC.
In de Firth of Clyde, in het westen van Schotland, zonk de SS Wallachia in 1895. Toen het schip verloren ging was er aan boord een complete verzameling whisky en bier aan boord. Destijds was het niet het belangrijkste om te redden, waardoor het samen met het schip op de bodem van het water bleef liggen. 128 jaar later vond de Girvan Sub-Aqua Club het schip ineens tijdens een duik en daarbij ontdekten de duikers de schat aan drank aan boord.
Een van de duikers verkoopt zijn vondst nu, die onder andere bestaat uit een karaf Wilkinson’s Famous Liquer Whisky. Het is een van de twee karaffen die uit het wrak zijn geborgen en daarmee een ontzettend waardevolle vondst. Volgens deskundigen kan de collectie van de duiker tot 5000 pond opbrengen als deze op 14 april bij McTear’s geveild wordt.

Meer whisky’s in de exclusieve scheepswrak whisky collectie

Veilinghuis McTear’s is onder de indruk van de collectie en blij met de kans om dit onder de hamer te krijgen. Ewan Thomson, whiskyspecialist bij McTear’s, meldt er het volgende over: ‘Hoewel er in het verleden individuele flessen Wallachia-whisky zijn verkocht, is dit de grootste en best bewaarde selectie die onder de hamer gaat.’ Thompson meldt daarbij dat vooral de karaf opmerkelijk is, omdat dit de enige ooit is die volgens hem onder de hamer gegaan is in de geschiedenis.
De collectie van de duiker omvat overigens veel meer dan alleen de exclusieve karaf. Er zijn zeven hele flessen en een aantal halve flessen van historische merken te vinden. Daaronder horen een aantal flessen van Robert Brown’s Four Crowns blend. Dit merk was in zijn tijd ontzettend populair en kreeg zelfs een koninklijk bevel van Koning Edward VII. Er is ontzettend veel interesse in de collectie. Volgens Thomson is er vooral door verzamelaars gereageerd die whisky's uit scheepswrakken en andere oude whisky's als verzamelobjecten zien.

POPULAIR NIEUWS