Zo proef je een paar bijzondere Scotch Malt Whisky Society expressies

Nieuws
donderdag, 12 september 2024 om 12:00
smws 2
Schrijf zaterdagmiddag 16 november alvast in je agenda, want dan geeft Bob Wenting een mooie whiskyproeverij op een bijzondere locatie. Iets wat je niet wilt missen.
Je hebt ze vast weleens gezien: whiskyflessen met opvallende labels en whiskynamen die je niet zo 1,2,3 zag aankomen. Denk aan: Today’s Headlines, Apple Snow in Summer, On the Beach at Night en wat al niet meer? Je zou wellicht eerder denken aan muziek dan aan whisky’s.

Waarom zijn de SMWS whisky's zo populair?

Het zijn de creatieve whiskyflessen van Scotch Malt Whisky Society (SMWS) die ongekend populair zijn. ‘In het begon dacht ik dat ze meer voor gevorderde drinkers waren, maar ik heb ondervonden dat dit niet helemaal waar is,’ legt Bob Wenting, brand ambassador, van het merk uit.
De whisky’s zijn weliswaar op vatsterkte, maar geliefd onder een brede doelgroep.
Ervaren liefhebbers zijn lid, maar ik merk ook wel dat het aantrekkelijk is voor mensen die binnenkomen als hobby en die daarna vrij snel doorgroeien naar independent bottelaars.’ De reden hiervoor is volgens Wenting simpel: de flessen van SMWS zijn erg gericht op smaak.

Wat zal er straks te proeven zijn in Den Haag?

Nu is het zo dat niet iedereen dezelfde smaak heeft en daarom zal Wenting tijdens de masterclasses op 16 november in Den Haag vier verschillende whisky’s gaan laten proeven:
  • 18YO - Slices and Diced - final Cask: New oak Hogshead (Speyside)
  • 9YO - Madagascar Cloves and Jamaican Pepper - final Cask: 2nd fill hogshead (Speyside)
  • 9YO - Making Hay in a Wardrobe - final Cask: 1st fill barrel (Speyside)
  • 25YO -Sm'oak  - final Cask: Refill hogdheads & 1st fill barriques (Islay)
‘Ik heb heel bewust gekozen voor verschillende smaakprofielen. Je hebt maar drie kwartier, je kunt er dus niet 6 of 7 whisky’s doorheen jassen,’ merkt hij lachend op.

25-jarige whisky smaakt heel anders dan een 9-jarige

Wenting heeft er bewust een 25-jarige tussen gezet. ‘Dat is wel een heel ander beestje dan een 9-jarige en dat willen we toch wel meegeven. Om mensen de indruk te geven: dit is wat je krijgt als je een oude whisky koopt.’
Ook benadrukt hij dat hij het leuk vindt om mensen waarde terug te geven als ze een ticket kopen. Bovendien zijn niet alle whisky's meer te koop die geschonken worden, dus dat maakt het extra speciaal.

Twee verschillende proeverijen

Er worden twee tastings aangeboden. De proeverij vindt namelijk plaats in de Torenzolder. Liefhebbers kunnen een klim van 299 treden naar boven maken om de toren te zien van de Grote Kerk in Den Haag, maar dat hoeft niet. Enkel de tasting in de zolder meemaken is een optie. Er zijn dan ook twee verschillende tickets te koop.
Vorig jaar gaf Wenting de tasting voor het eerst op deze locatie en vond dat hartstikke leuk. ‘De ruimte is geweldig. De mensen die boven zijn geweest, zijn ook enthousiast over de toren zelf.’
Het leukste vond hij dat er mensen op de tasting afkwamen die nog nooit gehoord hadden van SMWS-whisky’s en die zo enthousiast waren geworden dat hij ze later terugzag op de stand. ‘Het is een ontdekking voor veel mensen.’

Scherpe aanbieding tijdens International Whisky Festival

Dit jaar is er een speciale actie. De Sliced and Diced en de Madagascar Cloves and Jamaican Pepper zullen voor een gereduceerd tarief met een abonnement voor SMWS worden aangeboden. ‘Ik heb de prijzen voor de aanbieding nog niet, maar die zullen scherp zijn,’ sluit Wenting af.
Let op: voor tickets voor deze tasting zijn géén tickets vereist voor het whiskyfestival. Enkel een toegangsbewijs voor de proeverij is voldoende.
Mede mogelijk gemaakt door International Whisky Festival. Nix18.

POPULAIR NIEUWS