Ardnamurchan Sherry Cask Review

Reviews
zaterdag, 02 maart 2024 om 16:00
ardnamurchan sherry cask
Het laatste decennium zijn nieuwe distilleerderijen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Een van deze nieuwe whisky stokerijen is Ardnamurchan op het gelijknamige schiereiland. Wat wij van de Whisky Monkeys van deze nieuwkomer uit de Highlands vinden, lees je in deze Ardnamurchan Sherry Cask review.
Ardnamurchan Point is het meest westelijke deel van het Schotse vasteland. Vanaf de iconische vuurtoren kun je zowel de Atlantische Oceaan als de prachtige Westelijke Hooglanden overzien. Voor de onafhankelijke bottelaar Adelphi was het Schotse schiereiland de ideale locatie voor een eigen distilleerderij.

Adelphi Distillery

Zoals het ook met de whisky’s van Adelphi het geval is, staan kwaliteit en vakmanschap voorop. In juli 2014 werd het merk Ardnamurchan vol trots gelanceerd en profileerde de Highland stokerij zich direct als groenste distilleerderij van Schotland. De eerste whisky's die op de markt kwamen, werden positief ontvangen. We zijn benieuwd naar onze indruk van de sherry cask variant.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
Distilleerderij:Ardnamurchan
Soort whiskySingle malt
Kleur:Goudbruin
GeurMunt, kampvuur, gezouten pinda-ijs, zwetend leer, zongedroogde tomaten en noten overgoten met koffie en melk
Smaak:Zeezout met gerookte bacon, geteerd touw in de zon, pinda’s in karamel, kleverige spareribs en een spoortje turf
AfdronkBrekende golven, zeezout, sigarenwinkel, harde karamel en meer
Leeftijd5 jaar
Alcoholpercentage50 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijs 65-70 euro

Half om Half

De Sherry cask van Ardnamurchan is volledig gerijpt in oloroso- en PX-sherry vaten van zowel Spaans- als Amerikaans eikenhout. Bijzonder aan deze single malt is dat er geturfde en ongeturfde spirit de vaten in ging om te rijpen. Na ongeveer vijf jaar op smaak komen, brak het moment aan om te bottelen. De whisky is niet chillfiltered of bijgekleurd.
Bij het ontkurken van de fles en het aanschouwen van de drank, is duidelijk te herkennen dat de whisky gerijpt heeft in een sherryvat. De prachtige goudbruine vloeistof is donker en aromatisch. De geur van dadels en vijgen, rozijnen in chocolade en butterscotch vullen de kamer. Verder zijn er in de neus geuren van zoete turfrook, nat hout en gebrande pinda’s te ontdekken.

Aromatisch, aards en absoluut heerlijk

Na een tijdje aan het levenselixer van de whisky geroken te hebben, is het tijd voor een eerste slok. De herkenbare zoete sherry tonen van melkchocolade en rozijnen zijn niet te missen, maar op de tong is de godendrank minder zoet dan de neus doet vermoeden. De smaak is vol, een beetje tintelend en aardser dan gedacht. Er zijn smaken van geroosterd brood, gedroogd Oosters fruit, rook, mos, sandelhout, koffie en een beetje leer te proeven.
De afdronk is middellang, droog en kruidig. De zoete sherry en de maritieme turf blijven in goede balans achter in de nasmaak.

Conclusie Ardnamurchan Sherry Cask Review

Ardnamurchan speelt zichzelf met deze Sherry Cask editie in de kijker. Ondanks dat we een vijf jaar jonge whisky proeven, blijft deze dram qua smaak en complexiteit goed overeind. De zoete en fruitige geuren van het sherryvat vormen een goede aanvulling op de aardse en rokerige tonen die deze whisky in zich heeft. Al met al is het een krachtige en gebalanceerde Highland met een flinke dosis rook.
+       Zowel zoet als rokerig
+       Voor een jonge whisky verrassend krachtig en complex
-        Een flinke dosis rook maakt deze whisky niet geschikt voor iedere liefhebber
Meer lezen van onze whisky-recensies? Bekijk dan ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS