Markt voor Schotse whisky stabiliseert in februari

Nieuws
zaterdag, 02 maart 2024 om 13:00
whiskyinvestering
De tweede maand van het jaar zit erop en dat betekent dat de cijfers rondom investeren in whisky binnen druppelen. Whiskystats.com heeft de cijfers voor de veilingprijzen van whisky’s al op een rijtje gezet. Er is goed nieuws voor Schotse whisky en onafhankelijke bottelaars, maar minder goed nieuws voor Japan.
Afgelopen jaar was er een dalende trend te zien in de secundaire markt voor whisky. De prijzen bij veilingen daalden langzaam, maar aan het einde van het jaar werd alles wat stabieler. Schotse whisky is ook afgelopen maand weer licht in waarde gestegen.

Investeren in Glenfarclas, Bowmore en Glengoyne interessant

Whiskystats meldt dat in de cijfers van februari de grootste stijgingen te zien zijn bij Glenfarclas, Bowmore en Glengoyne. De veilingprijzen van deze merken zijn respectievelijk met 6 procent, 5,1 procent en 4,9 procent gestegen.
Bij Glenfarclas is daarnaast een recordprijs voorbij gekomen. De Glenfarclas 1978 Edition No.1 Bonnie Prince Charlie is namelijk verkocht voor 1160 euro via Scotch Whisky Auctions. Een ander record is bereikt door de onafhankelijke bottelaar Signatory. De Coleburn 1970 Rare Reserve wisselde van eigenaar voor 970 euro.
Onafhankelijke bottelaars zijn afgelopen maand over het algemeen sowieso stabiel gebleven. Een merk dat opvalt is Scotch Malt Whisky Society. De flessen van de whiskyvereniging brachten 5,8 procent meer op in februari. Een voorbeeld dat Whiskystats aanhaalt is de Beauty Beyond Skin Deep botteling die gestegen is naar 1480 euro per fles.
Daarmee is er toch nog een lichtpuntje voor The Macallan. Het merk kwam afgelopen maand nog voorbij met een prijsdaling van 22 procent in 2023, maar deze fles is in waarde gestegen.

Japanse whisky zet dalende trend door

Waar Schotse whisky een lichte stijging kent, is er voor expressies uit het land van de rijzende zon minder goed nieuws. De veilingprijzen daarvan dalen namelijk gestaag door. Japanse whisky is al sinds april 2022 langzaam in waarde aan het dalen op veilingen. Op dit moment zijn de veilingprijzen op het niveau van maart 2019, mede door de daling van afgelopen jaar.
Wat dit voor de toekomst betekent is niet zeker. Investeren in whiskey is minder wisselvallig als beleggen in crypto, maar de prijzen kunnen zomaar weer gaan stijgen. Hoe dan ook zal de prijs van de Suntory whisky's omhoog gaan, want dit merk heeft een prijswijziging aangekondigd.

POPULAIR NIEUWS