Douglas Laing’s Scallywag Whisky Review

Reviews
door Monkey
zaterdag, 22 juli 2023 om 17:00
scallywag whisky
Schotland is opgedeeld in verschillende whiskyregio’s waaronder het bekende Speyside. Douglas Laing & Co. eert deze whiskyregio met een blended malt die bestaat uit allerlei bekende whisky’s. De licht koperkleurige vloeistof heeft een naam die net zo uitdagend is als de smaak. Hoe dat zit lees je in deze Scallywag Whisky Review.

Uitsluitend Spaanse sherry vaten

In de Schotse Speyside zijn verschillende distilleerderijen actief. Zo kun je whisky’s krijgen van Mortlach, The Macallan, The Glenrothes, Glenlivet, Glenfiddich en Glenfarclas. In Scallywag Whisky uit de Remarkable Regional Malts serie combineert onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co. enkele van deze whisky’s in een unieke blend. Welke dat zijn, is onbekend, maar wel is bekend dat het geheel uitsluitend gerijpt is in Spaanse sherry vaten.
De naam van de whisky doet de drank eer aan, maar ligt dichter bij de familie dan je zou denken. Scallywag betekent namelijk deugniet of rakker, iets wat prima bij de whisky past. Het past ook bij de hondjes van de Laing familie, waar de naam op gebaseerd is. Niet geheel onverwacht, want het label op de Scallywag whisky fles is een beeltenis van een van de hondjes van de familie: Binks. Hoe dat precies zit lees je in onze Whisky Names Explained: Scallywag Blended Malt.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co.
Soort whisky Blended malt
Kleur Licht koperkleurig
Geur Een rijk gekruid karakter verweven met heerlijke vanille.
Smaak Zoet gestoofd fruit en pure chocolade met nootmuskaat en kaneel
Afdronk Pittige sinaasappel met verse gember, cacao en rijke vruchtencake
Leeftijd Non age statement
Alcoholpercentage 46 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 50 euro
Scallywag Blended Malt whisky is bij verschillende slijterijen te koop.

Een deugniet van een whisky

Douglas Laing heeft met Scallywag verschillende whisky’s gecombineerd, zoals dat met de andere vijf Remarkable Regional Malts ook gebeurt. Je merkt goed dat de bottelaar precies weet welke elementen bij de regio passen. Hoewel er niet echt een typisch Speyside karakter is, merk je doorgaans dat er veel zoete en kruidige tonen in de whisky’s uit deze regio zitten.
Dat is met Scallywag precies zo. Zodra je Douglas Laing whisky in een glas giet, valt je een zoete en wat kruidige geur op die van de koperkleurige drank af komt. Het is verleidelijk om snel een slok te nemen, maar als je dit weerstaat, merk je dat er tonen van vanille naar voren komen, samen met wat fruit als appel.
Op de tong komt de echte deugniet van Scallywag naar voren. De drank heeft een beetje een wasachtige eigenschap en zorgt in eerste instantie voor een zoete smaak in je mond. Al snel komt er een pittigere smaak naar voren die je doet denken aan peper, donkere chocolade en de smaak van verse sinaasappelschil. De whisky neemt afscheid in een middel lange afdronk, waarbij de tonen van fruit en kruiden elkaar wat afwisselen en langzaam in je keel vervagen.

Douglas Laing’s Scallywag Review

Scallywag heeft geen uitermate diepgaand karakter en het is geen whisky waar je de hele avond mee doet, maar weet je wel te pakken. Helemaal als je de drank met een blokje melkchocolade nuttigt. Het is een toegankelijke whisky die een tipje van de sluier oplicht wat Speyside allemaal te bieden heeft, zonder daar te diep op in te gaan. Scallywag doet vervolgens namelijk zijn eigen ding als de whisky je verrast met een pittige wending op de tong.
+ Aanlokkelijke zoete geur
+ Wisselt zoet af met kruidig
+ Toegankelijke whisky voor elk moment
- Afdronk had iets langer gemogen
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties