Eagle Rare 10 Year Old Kentucky Straight Bourbon Review

Reviews
door Monkey
zaterdag, 15 juni 2024 om 8:00
eagle rare 10yo bourbon review whisky monkeys
In Kentucky stookt Buffalo Trace Distillery, de oudste constant werkende distilleerderij van het land, verschillende Amerikaanse bourbons. Met Eagle Rare whiskey viert de distilleerder de onafhankelijkheid van het individu en de innovatie die daarmee gepaard gaat. Hoe dat tot uiting komt vertellen we je in de Eagle Rare 10 Year Old Kentucky Straight Bourbon Review.
De Buffalo Trace Distillery in Frankfort, Kentucky, heeft een diepgewortelde band met het verleden. De stokerij is gevestigd op een ooit belangrijke plek voor pioniers toen het continent nog geen president had.
Dit verleden wordt met verschillende van haar whiskeymerken geëerd, zoals de Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon. De whiskey grijpt terug naar een verhaal van vrijheid en onafhankelijkheid: de bouwstenen die de Verenigde Staten gemaakt hebben tot wat het tegenwoordig is en de fundering van Kentucky Straight Bourbon.

Verschillende mashbills

Voor een whiskey die een overduidelijke knipoog naar het verleden heeft, is de gebruikte mashbill redelijk toepasselijk. De bourbon is namelijk gestookt met de #1 mashbill van de distilleerderij in Kentucky. Dit is dezelfde mashbill als de George T. Stagg en Buffalo Trace Bourbon, waarin slechts 10 procent rogge of minder te vinden is.
Het verschil met de andere expressies die de mashbill gebruiken zit in de gebruikte vaten en de rijping van de drank. De spirit wordt ambachtelijk gestookt en gaat vervolgens in nieuwe, zwaar verkoolde Amerikaanse eikenhouten vaten.
De whiskey blijft minimaal 10 jaar in deze vaten voor een rijping, waarna de whiskey eens per jaar gebotteld wordt. Dit gebeurde ooit compleet handmatig en uit één vat wat dit een single barrel bourbon maakte.
Hoewel het bottelproces tegenwoordig geautomatiseerd is, wordt de premium bourbon nog steeds beperkt op de markt gebracht. Dat merk je overigens niet aan de prijs. Voor deze 10 jaar oude Kentucky Straight Bourbon betaal je namelijk maar een paar tientjes.

Zien, ruiken, proeven

Land Verenigde Staten
Distilleerderij Buffalo Trace Distillery
Soort whisky Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kleur Diep koper
Geur Complexe aroma's van toffee, hints van sinaasappelschil, kruiden, honing, leer en eiken
Smaak  Robuust, droog, eiken, tonen van gekonfijte amandelen, veel cacao
Afdronk Lang en droog
Leeftijdsaanduiding 10 jaar oud
Alcoholpercentage 45 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Ongeveer 45 euro

Vrijheid en onafhankelijkheid op de fles

De fles van de Eagle Rare Kentucky Bourbon is wat smaller en hoger dan de gemiddelde fles whiskey. De hals is voorzien van een zilverkleurige sluiting die de kurk bedekt. Op de bovenkant daarvan is het logo van het whiskeymerk te vinden, terwijl de voorkant geen label heeft. Het geheel heeft hierdoor een mooie strakke uitstraling.
In plaats van een papieren label is in sierlijke witte lijnen de merknaam Eagle Rare op de fles gedrukt. Daaronder is geheel in het wit een zeearend te zien, het symbool van vrijheid in de Verenigde Staten. De tekening op de voorkant van de fles steekt erg mooi af tegen de diepe amberkleur van de whiskey en het label op de achterkant
Op de achterkant is namelijk wel een label te vinden met informatie over de drank en de volgende tekst:
‘Leven, vrijheid en het nastreven van geluk - de hoekstenen van de geboorte van een natie, belichaamd door de Amerikaanse zeearend. De natie is de vrijheid, de geest en de onafhankelijkheid van het individu gaan vertegenwoordigen en geeft de wereld producten en innovaties die uniek zijn voor haarzelf.’

Zoetigheid in de neus

De Eagle Rare bourbon heeft een mooie diepe kleur die aanlokkelijk is. Wat betreft de geur is de Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon vanaf het eerste moment erg duidelijk. Zonder dat je moeite hoeft te doen komen er golven van karamel, nougat, honing en marshmallow voorbij. De neus van deze bourbon is erg zoet.
Als je wat langer ruikt komen er complexere tonen voorbij. Er duikt een aroma van citrus en verse sinaasappelschil en aardsere tonen van een dennenbos op een bewolkte dag. Het maakt de bourbon niet alleen interessant voor zoetekauwen die simpelweg een glaasje na een lange dag voorgeschoteld krijgen. Ook voor liefhebbers die wat meer diepgang zoeken is de neus van deze expressie meer dan prima.
eagle rare 10yo kentucky straight bourbon whiskey review3

Een levendig palet

Bij de eerste slok stelt de Eagle Rare 10 Year Old Kentucky Straight Bourbon zich voor met een wat delicaat karakter van honing en vanille. Het is in eerste instantie niet een extreem romige body, maar genoeg om het gehemelte te bedekken met een romig laagje en genoeg om voor een soepele slok te zorgen.
De Eagle Rare ontvouwt zich vervolgens redelijk snel op de tong met tonen van dikke heidehoning, met een wat kruidige tint van kaneel en invloeden van siroop. Verder onthullen zich meer tonen van sinaasappelschil en een klein bittertje van het eikenhout.
Richting de afdronk wordt het eikenhout wat sterker, maar deze neemt nooit de overhand. De drank blijft tot aan het einde gebalanceerd, maar vlak voordat hij afscheid neemt komt de vanille nog wat prominenter naar voren. De smaak waar de whiskey zich in eerste instantie mee voorgesteld heeft ontwikkelt zich bijna als een volle vanillevla die je als toetje inschenkt na een lekkere maaltijd.

Conclusie Eagle Rare 10 Year Old Kentucky Straight Bourbon Review

Buffalo Trace Distillery heeft met de Eagle Rare 10 Years Old een toegankelijke bourbon neergezet die toegankelijk is en gevaarlijk makkelijk wegdrinkt. De expressie is daarbij niet overdreven kruidig of zoet, maar heeft een mooie balans tussen de twee. Dit levert ook een zekere complexiteit op, waardoor de drank voor liefhebbers interessant blijft tot aan de afdronk. Het is geen drank om uren over na te praten, maar echt iets om aan het einde van een gemiddelde dag nog even van te genieten.
+ Erg betaalbaar
+ Sterk met zoete tonen in de neus
+ Heeft een mooi gebalanceerd palet aan smaken
- Geen drank om uren van na te genieten

POPULAIR NIEUWS