Wist je dat een bourbon uit meer dan de helft mais moet bestaan?

Rubrieken
door
dinsdag, 11 juni 2024 om 15:00
bourbon
Whisky is altijd fascinerend en verrassend. Maar wist je dat bourbon, een van de meest geliefde whiskysoorten, specifieke vereisten heeft qua ingrediënten? Als het gaat om bourbon, moet deze Amerikaanse whiskey namelijk uit minstens 51 procent maïs bestaan.
Je kent bourbon waarschijnlijk als die rijke, zoete whiskey die perfect is voor cocktails of om van te genieten met wat ijs. Maar de geschiedenis van bourbon gaat dieper dan alleen de smaak. Het verhaal begint in het Amerikaanse zuiden, waar maïs een overvloedig gewas was. Distilleerders ontdekten dat het gebruik van maïs als hoofdingrediënt een unieke zoetheid en karakter aan de whiskey gaf.

Waar komt de naam vandaan?

Het is de vraag waar de naam bourbon precies vandaan komt. De meningen zijn daarover verdeeld. Wat we weten is dat Bourbon County in Kentucky en Bourbon Street in New Orleans twee mogelijke inspiraties zijn geweest voor de naam, beide afkomstig van de Franse Bourbon-dynastie. Alleen de exacte oorsprong van de naam blijft een mysterie.

Waarom precies 51 procent?

De verplichte 51 procent maïs in bourbon wordt bepaald door de Bourbon Whiskey Federal Standards, een reeks regels vastgelegd in de Amerikaanse wetgeving die bourbon definieert en beschermt als een specifieke categorie van whiskey. Deze normen zijn ontworpen om de kwaliteit en consistentie van bourbon te waarborgen, waardoor het een herkenbare en gerespecteerde drank blijft binnen de wereld van gedistilleerde dranken.
De 51 procent regel betekent dat meer dan de helft van de granen die worden gebruikt voor het distilleren van bourbon, maïs moet zijn. De rest van het graanmengsel bestaat meestal uit rogge, gerst en soms tarwe, wat bijdraagt aan de complexe smaakprofielen die bourbons kenmerken.
Bourbon heeft een fascinerende ontwikkeling doorgemaakt, van een lokale favoriet in Kentucky tot een wereldwijd erkende whiskey. Het unieke karakter van bourbon komt tevens niet alleen voort uit de 51 procent maïs, maar ook grotendeels doordat de whiskey moet worden gerijpt in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten. Deze verplichting geeft bourbon zijn kenmerkende vanille- en houttonen, die zich ontwikkelen tijdens de rijping.

POPULAIR NIEUWS