Dit zijn 5 mooie whisky’s om dit jaar te proeven

Best of
dinsdag, 06 februari 2024 om 6:30
ferg harris
Het festivalseizoen is losgebarsten en dat betekent dat jij dit jaar weer op ontdekking kan om mooie drams te proeven. We geven je 5 mooie whisky’s om dit jaar te proeven. Verwen je smaakpapillen!
In deze lijst gaan we het hebben over 5 mooie whisky’s die uit de stal komen van onafhankelijke bottelaars (independent bottlers). Zij kopen vaten van bekende distilleerderijen, maar beslissen zelf wanneer de drank klaar is om uit het vat te halen en te bottelen (in een fles te gieten).
Zo ontstaan er smaakvolle kwalitatieve whisky’s die tegen hele aantrekkelijke prijzen op de markt worden gebracht en een uniek smaakprofiel hebben, iets waar Toon van Rooij zich mee bezighoudt voor zijn bedrijf.

Ferg & Harris – Speyside 12years PX

Wie aan Schotse whisky denkt, denkt al snel aan whisky’s van Speyside. Bekende distilleerderijen zijn The Glenlivet, Glenfiddich, The Macallan en Glenfarclas. Nu is er een vrij jonge speler op de markt als onafhankelijke bottelaar en dat is Ferg & Harris. De eerste whisky in deze lijst is dan ook een whisky van dit merk.
Proef of koop eens de Speyside 12 Years PX (PX staat voor Pedro Ximénez), die onderdeel uitmaakt van de Secret Speyside.
Deze dram heeft 12 jaar lang in een first fill bourbon vat gelegen en daarna een finish van zes maanden gekregen in een first fill PX Sherryvat. Deze laatst touch zorgt voor een rijke smaak aan gedroogd fruit en zoete specerijen. Zoek je tonen van vijgen, geroosterde amandel, sinaasappel en meer? Dan zit je wel goed!
Zorg er wel voor dat je een druppeltje toevoegt aan de dram, we hebben hier namelijk te maken met een whisky op vatsterkte (55,7 procent). Kun jij de handtekening raden van de Speyside distilleerderij? Een fles tik je op de kop voor zo’n 85 euro.
uncharted 1

Uncharted Whisky: Come as you are

De volgende op de lijst is de Dalrymple 11 Years Olroso cask van Uncharted, ook wel bekend als Come as you are. Nu denk je misschien meteen aan het beroemde nummer van Nirvana en toch komt er hier meer bij kijken. De naam is belangrijk voor de visie van de onafhankelijke bottelaar Uncharted whisky.
Dit bedrijf bottelt namelijk alleen uitzonderlijke vaten. Zo staat op de officiële website het volgende: ‘Dit betekent whisky uit het vermoeide vat pompen en een gloednieuw vat met veel funky, frisse smaak zoeken om de whisky in te bewaren.’
En dan? Dan wordt er simpelweg gewacht. Als het moment goed genoeg is, wordt er gebotteld en dan is de whisky zo gekomen zoals het kwam: Come as you are. Geen toeters en bellen dus, maar what you see is what you get.
De Come as you are whisky is een ware sherrybom en echt iets voor de zoete kauw. Denk aan rijke en zachte tonen van noten, karamel en koffie. Denkt iemand al aan een whisky-breakfast?! Deze Lowlands whisky is te koop voor negen tientjes en kent een alcoholpercentage van 55 procent.
Fun fact: deze distilleerderij wordt gerund door een stel dat in Schotland woont; zij is Nederlands en hij Schots.
hogshead indie

Hogshead Indie: Blended Scotch Whisky

En dan komen we bij de derde whisky op de lijst: dé whisky van Toon van Rooij zelf. Hij houdt zich weliswaar bezig met dranken importeren van mooie merken, maar heeft zelf ook een whiskymerk: Hogshead Indie. Dit is tot stand gekomen door een goede samenwerking met Spheric Spirits.
Beide hebben dezelfde visie en dat is niet zozeer het experimenteren met cask finishes zoals je tegenwoordig ziet, maar juist het vloeibare goud voor zichzelf laten spreken. Eigenlijk een soort van retro whisky, waarbij net zo lang gewacht wordt tot een whisky uit zichzelf al mooi uit een vat komt. Geen opsmuk, maar puur smaakbeleving én dat voor een uitstekende prijs.
Proef eens de 18 Years refill Sherry Butt. Volgens van Rooij is dit een ‘mooi voorbeeld van hoge kwaliteit oude Blended Scotch whisky.’

Whisky is the Limit: Limitless - Infinity Repeated

Bij de volgende whisky op de lijst, krijg je de neiging te zeggen: geef zo’n fles eens cadeau aan iemand. Het is namelijk de eerste blend van onafhankelijke bottelaar Whisky is the Limit. Limitless Infinity Repeated is een ode aan het blenden en het maken van een langdurige smaak die meerdere generaties whiskyliefhebbers moet aanspreken. De whisky is de ideale manier voor liefhebbers van zoete whisky om kennis te maken met turf en andere unieke smaken.
De blend heeft de rijke smaken en rondheid die je in een Speyside single malt verwacht, maar de blend bestaat uit expressies uit de Highlands en uit Islay. Dit is aangevuld met een delicate hoeveelheid turf om de expressie compleet te maken. De blended whisky heeft gerijpt in bourbon vaten en heeft daarna een finish in rode wijnvaten gekregen. Wat betreft de tasting notes mag je aroma's van turf, mout en sinaasappel verwachten, gevolgd door een smaakprofiel met turf, pecannoten en karamel.

Bivrost: ‘The Nine Worlds’ limited edition release 

Ben je gek van Noorse mythologie? Dan ben je bij deze whisky aan het juiste adres. Want de Bivrost whisky is waar Asgard en de godendrank samenkomen. Bivrost The Nine Worlds limited edition release whisky's krijgen namelijk in mei het slotstuk van de serie. De whisky is afkomstig van Aurora Spirit Distillery, een distilleerderij in Noorwegen waar vaten zomaar liggen te rijpen onder toezicht oog van het noorderlicht.
Niet alleen is mythologie een tikkeltje mysterieus, dat geldt ook voor deze whisky. Want wat betreft smaak, vattype en leeftijd is er niet zoveel bekend. Wat wél bekend is, is dat de mensen van deze distilleerderij met pure passie stoken. Een tip dus om eens te proberen!
Mede mogelijk gemaakt door Hogshead Imports.

POPULAIR NIEUWS